ENERGIA
Crònica 21/01/2012

La factura de la llum es basarà en el consum real del comptador

El ministeri d'Indústria modificarà l'actual sistema de pagament de la llum i permetrà als consumidors que ho desitgin tornar a abonar la factura cada dos mesos. Així, la lectura no serà estimada sinó real.

Beatriz Arias
2 min
Els consumidors podran aportar la lectura del seu comptador si l'empresa no pot anar al domicili, com ja passa amb l'aigua i el gas.

BARCELONAEl ministeri d'Indústria, Energia i Turisme va enviar ahir a la Comissió Nacional d'Energia (CNE) un projecte de reial decret mitjançant el qual es permetrà als consumidors domèstics que ho vulguin pagar la factura de l'electricitat cada dos mesos. Aquesta iniciativa canvia l'actual model de facturació, vigent des del 2008, quan l'anterior govern va imposar el pagament mensual.

Fins ara, el fet que les empreses distribuïdores facin la lectura del comptador elèctric cada dos mesos però que la factura, en canvi, arribi cada mes implica que un mes es paga una estimació del consum i, el mes següent, es paga el consum real ajustat segons la lectura. Aquest sistema va provocar moltes reclamacions per part dels consumidors després de la seva implantació. A partir d'ara, en canvi, la factura bimestral indicarà sempre la quantitat real que s'hagi consumit fins aleshores, segons el comptador.

Quan el 2008 es va modificar el model de pagament es perseguia que els consumidors no notessin tant l'impacte de les pujades de la tarifa, com si es tractés d'una espècie de pagament fraccionat . Ara hi ha, doncs, el perill que es torni a la sensació que l'economia familiar pateix un greu cop cada dos mesos.

Tanmateix, el canvi en el sistema de facturació no serà obligatori per a tothom: els que ho prefereixin podran continuar amb l'actual sistema de pagament mensual basat en l'estimació i l'ajustament posterior, ja que l'empresa continuarà realitzant la lectura de l'energia cada dos mesos.

Un altre dels canvis que preveu la iniciativa del nou govern és permetre que els consumidors puguin aportar la lectura del seu propi comptador en el cas que l'empresa no pugui anar al domicili. Aquesta possibilitat ja existeix amb altres subministres com l'aigua i el gas.

Satisfacció dels consumidors

Les associacions de consumidors han aplaudit la iniciativa del ministeri d'Indústria, ja que recull una antiga reivindicació. Segons la Federación de Usuarios y Consumidores Independientes (FUCI), el canvi serà molt positiu perquè permetrà que els ciutadans paguin només pel que realment estan consumint. Així mateix, la FUCI defensa que amb aquest model les llars no hauran d'avançar diners d'un consum que no han realitzat, cosa que afecta especialment les famílies més desafavorides.

En la mateixa línia, la Confederación de Consumidores y Usuarios (CECU) ha denunciat que l'objectiu d'estalvi que suposadament es perseguia amb el model de facturació mensual no es va aconseguir.

L'Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) va voler recordar que les estimacions de lectura dificulten la comprovació de les factures.

stats