Crònica 02/10/2011

Una fallida grega amenaçaria tota l'economia transatlàntica

Joe Quinlan / Peter Sparding
2 min

German marshall fundUn fantasma recorre Europa -l'espectre de la bancarrota a l'eurozona-. Les negociacions entre el govern grec i la troica de la Unió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional s'han reprès amb cautela. Impensable no fa gaire, una sortida de Grècia de la zona euro ja no es veu tan improbable. Encara no se sap si el país hel·lè farà fallida, ni com ni quan, però una cosa sembla certa: s'han acabat els dies de tapar forats. Les decisions fonamentals sobre la direcció de la unió monetària seran políticament difícils i tindran un cost. Però el preu de seguir sense actuar seria encara més car.

Per als Estats Units, l'evolució d'Europa hauria de ser motiu de molta preocupació. Encara que les inversions en deute grec no són tan fortes, els bancs nord-americans estan més exposats a Irlanda i Espanya. El sistema financer nord-americà s'hauria d'aïllar dels xocs a Europa per protegir la seva economia. La Reserva Federal haurà d'injectar diners a les branques nord-americanes de bancs europeus. Però en qualsevol cas l'impacte sobre les empreses nord-americanes seria greu. Europa representa més d'una cinquena part del PIB mundial i una quarta part del consum mundial. Més de la meitat dels ingressos exteriors del sector privat prové d'Europa.

"Riscos catastròfics"

En aquest context, no és estrany que el secretari del Tresor nord-americà, Timothy Geithner, advertís aquest cap de setmana de "riscos catastròfics" si Europa no es posa a l'altura d'aquest desafiament. De fet, ha passat el moment d'intentar buscar un rendiment de la crisi d'Europa. És hora d'assumir que qualsevol sortida serà costosa. A curt termini, això inclou enfortir els bancs europeus i ampliar el suport als països en dificultats.

Un altre fracàs per actuar amb decisió té riscos imprevisibles i és probable que tingui un cost molt més alt -i no només per a Europa-. Geithner ho va dir sense embuts. Les conseqüències d'una fallida grega, els riscos de la desintegració de l'eurozona, els perills sistèmics de la crisi bancària europea, les rèpliques sobre l'economia nord-americana... qualsevol d'aquests problemes o tots junts, en última instància, podrien ser catastròfics per a una economia transatlàntica que ja era fràgil, i per al conjunt de les relacions transatlàntiques.

stats