NOU MODEL SANITARI
Crònica 02/03/2011

Unes 240 farmàcies catalanes no són rendibles

Un 8% de les farmàcies catalanes corre el risc de tancar. El sector alerta que no pot assumir més retallades -avui Boi Ruiz presenta el seu pla-, després de l'última rebaixa de preus dels medicaments.

Lara Bonilla
3 min
MOBILITZACIÓ DELS SINDICATS Uns 200 treballadors de la sanitat pública es van manifestar ahir, convocats per CCOO, a la plaça Sant Jaume de Barcelona com a protesta per les retallades que  ha anunciat el Govern i que es visualitzaran en el pressupost del 2011.

BARCELONA.El sector farmacèutic diu que la crisi els ofega i que ja no poden encaixar més retallades. A tot l'Estat hi ha 3.000 farmàcies d'un total de 20.000 que no arriben a cobrir el sou mínim d'un farmacèutic. A Catalunya, les afectades són un 8% de les farmàcies, unes 240, que corren el risc de tancar. "Tenen la viabilitat financera compromesa, després de les últimes mesures", diu Jordi de Dalmases, president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i del comitè organitzador d'Infarma, el saló del medicament i la farmàcia que fins dijous se celebra a la capital catalana.

Precisament, ahir va entrar en vigor la rebaixa dels preus de referència dels medicaments que suposarà una reducció d'un 8% de la facturació d'aquest any. Una mesura que se suma als dos reials decrets de l'any passat i als descomptes en medicaments innovadors. Segons dades del Col·legi de Farmacèutics, la disminució del rendiment serà superior a un 25% i les oficines de farmàcia deixaran d'ingressar uns 2.700 euros mensuals.

Reducció de la despesa

Per tot plegat, el sector diu que ja no pot més: "Som el sector del sistema sanitari més afectat per la crisi". De Dalmases afirma: "El sector farmacèutic ja no pot encaixar més mesures que posin en risc la seva rendibilitat i sostenibilitat". "Ja no ha pogut assumir les que li han caigut perquè ja hi ha hagut acomiadaments en la indústria farmacèutica", explica. El pla de mesures urgents per a la sostenibilitat del sistema sanitari, que ahir ja va avançar l'ARA, inclou entre un 8% i un 11% de reducció de la despesa en serveis sanitaris i en farmàcia. Però De Dalmases alerta: "Qualsevol nova mesura que es prengui haurà de ser a costa d'aprimar més el sector". A Catalunya, unes 11.800 persones treballen en oficines de farmàcia.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va tornar a demanar ahir un esforç a tot el sector: "Que ningú pensi que a ell no l'afectarà. Que no es pensin els farmacèutics, els hospitals, els CAP, la indústria sanitària i els ciutadans que aquesta crisi no els afecta. Tots els agents que treballen en el sector s'hi deixaran alguna ploma", va dir el conseller durant la inauguració del saló. Ruiz va ser contundent: "No tenim diners ni gent que ens els presti". També va alertar que les retallades no són exclusives de Catalunya. "El que ha començat aquí també passarà en altres comunitats autònomes. Hem tingut un comportament de país ric però a través de l'endeutament". No obstant, va eximir les comunitats autònomes de la responsabilitat de l'endeutament.

Pla de mesures urgents

El conseller presentarà avui oficialment als directors dels centres sanitaris el pla de retallades en sanitat. Un programa de set punts que inclou l'aprimament d'un 20% de l'estructura administrativa i dels càrrecs directius del sistema sanitari, l'aturada del 60% de les obres i nous serveis projectats i la reducció d'un 2% de les tarifes que Salut paga als centres hospitalaris. Seran els mateixos centres els que assumiran com gestionen aquestes reduccions. Els sindicats temen que això es tradueixi en acomiadaments. També seran les entitats municipalistes les que decidiran, d'acord amb la conselleria, quines són les obres prioritàries. De fet, un dels punts d'aquest pla de mesures passa per enfortir la capacitat de decisió entre gestors i professionals dotant aquests últims de més capacitat de decisió.

Una mesura innovadora és que Salut incentivarà els hospitals més productius i eficients, que premiarà amb una partida pressupostària més elevada que la resta. També es reordenaran els serveis sanitaris. No tots els hospitals faran de tot. Això implica que, inevitablement, augmentaran les llistes d'espera ja que, a més, no es podrà garantir el catàleg de 14 intervencions quirúrgiques amb garantia de sis mesos de retard. Es calcula que les llistes d'espera per a patologies no urgents augmentaran un 3%. Per als sindicats, això també significa el final del model de proximitat.

stats