Crònica 05/10/2011

Les farmàcies es plantegen vendre només al comptat

Els farmacèutics catalans viuen una situació angoixant pel retard en els pagaments de la Generalitat, que es farà efectiu avui. Alguns es plantegen no dispensar medicaments de la Seguretat Social.

Auri Garcia Morera
2 min
Les farmàcies es plantegen vendre només al comptat

Barcelona.Les farmàcies catalanes s'enfronten des d'avui a un retard de 30 dies en els pagaments del Servei Català de Salut: la factura del mes d'agost no la cobraran avui, tal com estava previst inicialment, sinó el 5 de novembre. Els farmacèutics asseguren que la seva situació és angoixant i insostenible, i alguns ja han advertit que hauran de deixar de dispensar medicaments de la Seguretat Social i facilitar només els que es paguin al comptat.

"No és que no vulguem, és que no podrem suportar aquesta despesa", explica Elena Carazo, farmacèutica i portaveu d'un grup de 200 professionals que dilluns es van manifestar a la seu del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona per reclamar una solució. Montserrat Boada, vocal d'oficina de farmàcia del Col·legi, matisa que aquesta posició no és l'oficial de l'entitat, "ni tan sols de la majoria dels col·legiats", i fa una crida a la calma.

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona admet la possibilitat que es produeixin casos aïllats de desabastament involuntari, i no descarta que el col·lectiu s'hagi d'acabar plantejant fer-ho de manera voluntària. A dia d'avui, però, el Col·legi està centrat en la negociació amb entitats bancàries per aconseguir finançament per a un mes. "Esperem que al llarg d'aquesta setmana hi hagi algun avenç", explica Boada.

Antoni Torres, president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya, confia que no s'hagi d'arribar a l'extrem de no dispensar medicaments, però denuncia que "la situació és absolutament perversa". Els farmacèutics podrien haver d'escollir entre subministrar medicaments i arriscar el patrimoni personal, ja que són treballadors autònoms. Torres afegeix que ara ja ni tan sols això és una opció, perquè ja no tenen capacitat per avalar i aconseguir crèdit.

La Federació demana que el Servei Català de Salut "convoqui una mesa de crisi que reuneixi indústria, distribuïdors i farmàcia per trobar una solució compartida". Segons diu el seu portaveu, les tres parts haurien de dialogar i assumir una part de la càrrega: "El que no pot ser és que la solució sigui imposada i es carregui sobre una de les parts".

Una dècada de retallades

La factura de la Seguretat Social, que assumeix el cost de les receptes dels pensionistes i el 60% de la resta de receptes, representa entre el 70% i el 80% dels ingressos de les farmàcies. En un mes normal, i només a la província de Barcelona, la quantitat pot arribar als 125 milions d'euros. A l'agost, el mes que s'ha deixat de cobrar avui, la quantitat és inferior, però el retard és un problema greu per a un sector que assegura que fa 10 anys que pateix retallades.

Segons el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, en l'última dècada s'han aprovat més de 16 retallades al sector del medicament. Les més recents, dos reials decrets del govern espanyol aprovats l'any passat que reduïen el preu dels genèrics en un 30% i el preu de la resta de medicaments en un 7,5%, i el d'aquest mes d'agost que obliga a prescriure per principi actiu i a dispensar els medicaments més barats.

Aquestes mesures han fet caure el nivell d'ingressos de les farmàcies i a Catalunya ja són el 9% del total les que tenen la viabilitat econòmica compromesa. Una dada que encara no recull l'impacte de la reforma d'aquest agost.

stats