Crònica 02/10/2011

La feina del metge a domicili: dues visites a pacients per nit

Narcís Presas
2 min
La feina del metge a domicili: dues visites a pacients per nit

GironaEl centre d'atenció continuada (CAC) Güell de Girona és un dels 129 equipaments que atenen consultes dia i nit. Tres metges i tres infermeres de guàrdia s'encarreguen de cobrir les urgències quan la resta de serveis d'atenció primària de la capital gironina tanquen les portes: els professionals del Güell atenen una mitjana de 2,3 assistències a domicili cada nit. El pla d'ordenació de les urgències aplicat pel departament de Salut ha comportat el tancament a les nits de 56 dels 185 CAPs que obrien de manera ininterrompuda. L'alternativa per als usuaris és desplaçar-se als serveis més pròxims -ambulatoris i hospitals- o ser atesos per metges al domicili. El dispositiu telefònic de Sanitat Respon completa els recursos de l'atenció continuada.

El model defensat pel conseller de Salut, Boi Ruiz, pretén optimitzar recursos i estalviar entre 45 i 50 milions d'euros anuals. La contenció contrasta amb el desplegament d'inversions del període 2003-2010, en el qual s'havien obert 99 nous ambulatoris. Malgrat que els ciutadans queixosos argumenten que la baixa afluència de pacients no justifica els tancaments -ahir un centenar de ciutadans de la Selva van tallar l'accés a l'autopista AP-7 des d'Hostalric-, Salut no atura el desplegament del nou mapa de les urgències. A partir del 17 d'octubre es posarà en marxa als municipis costaners de la Selva i de l'Alt Maresme. En horari nocturn, els ciutadans tindran operatius els serveis d'urgències de l'Hospital Comarcal de Blanes, l'Hospital Sant Jaume de Calella i el CAP de Pineda de Mar. L'atenció domiciliària s'assumirà des dels equips mèdics situats a Blanes i Pineda.

La proximitat amb el malalt

L'ambulatori Güell de Girona concentra l'atenció de baixa complexitat en horari nocturn de la capital i la seva àrea d'influència, una zona que abasta fins a Púbol, Granollers de Rocacorba, Bescanó i Aiguaviva. En total, prop de 156.000 habitants tenen aquest centre com a referència. Per a qüestions més greus, els pacients han d'anar a l'Hospital Josep Trueta. Girona va ser pionera, l'any 2005, en l'aplicació d'un model que continua generant controvèrsia entre els usuaris temorosos de perdre qualitat assistencial.

La primera visita de la nit de l'equip de guàrdia és al barri de Santa Eugènia. Es tracta d'una dona de 53 anys que té diarrea, migranya i febre. Aquestes són, amb còlics, tos i ofecs, les patologies més comunes que demanen assistència domiciliària. La dona ha trucat directament al centre i ha esquivat, així, els telèfons de Sanitat Respon. Totes dues opcions són vàlides. L'assistència és en un quart pis. El doctor Quim Agustí practica l'exploració, li subministra Nolotil per la febre i li recomana que segueixi una dieta sense lactosa. "Que puguin venir a casa tranquil·litza", confessa la pacient.

La segona sortida de la nit és a Salt. En aquest cas, l'ordre arriba del 061, el número del Sistema d'Emergències Mèdiques. És una dona de 85 anys que forma part del programa d'atenció domiciliària i que al matí havia estat visitada pel metge de capçalera per un mareig. La pacient pateix ansietat. El metge li ofereix comprensió i proximitat. La jornada es completarà amb un últim desplaçament per la defunció d'una persona de 97 anys.

stats