SUCCESSOS
Crònica 20/01/2012

25 ferits en un nou xoc entre un Rodalies i un Talgo al Clot

Un xoc de dos trens entre les estacions del Clot i Arc de Triomf va provocar ahir 25 ferits lleus, la majoria per contusions. És el segon accident amb ferits en aquest mateix tram en menys de nou mesos.

Laura Díaz-roig
2 min

BARCELONA.La història es repeteix. Nou mesos després de l'aparatós accident entre dos trens a l'estació del Clot, que va causar divuit ferits, ahir va tornar a passar. Un xoc entre un Rodalies i un Talgo al túnel entre les estació del Clot i Arc de Triomf de Barcelona es va saldar amb 25 ferits lleus, la majoria per contusions. Un, treballador del Talgo i únic ferit d'aquest tren, va ser traslladat a l'Hospital Dos de Maig, on ha quedat ingressat en observació, per una fuetada cervical. La resta, tots passatgers del tren de Rodalies, van ser atesos a la mateixa estació, sense que fos necessari traslladar-los a cap centre sanitari.

L'accident es va produir a les 18.30 h, i el 112 va rebre l'avís d'Adif i dues trucades de passatgers. Poc després els Bombers de Barcelona van baixar a la zona de vies per accedir als vagons, calmar els passatgers i fer una primera atenció. Finalment el tren va retrocedir a l'estació del Clot, on sis unitats del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) va fer el triatge de ferits i va atendre els més lleus.

Com en l'accident del 28 d'abril de l'any passat, el Talgo, que va descarrilar després del xoc, és un tren hotel que havia de fer ahir a la nit el trajecte Barcelona-Zuric-Milà -que finalment els passatgers van fer per carretera amb un autobús- i anava sense viatgers i només amb alguns empleats. El Rodalies, on viatjaven més de 200 persones, feia el trajecte de Maçanet -d'on havia sortit a les 17.04 h- a l'Hospitalet de Llobregat.

A l'estació del Clot s'hi van desplaçar també efectius de la direcció general de Protecció Civil i agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona i dels Mossos d'Esquadra, per assegurar la zona i facilitar l'evacuació del passatge i l'arribada dels cossos operatius.

Retards a Rodalies

Protecció Civil va activar el Pla Procicat per emergències en el transport de viatgers per ferrocarril Ferrocat, i els trens de la línia R1 es desviaven per Passeig de Gràcia, mentre els tècnics treballaven per encarrilar el Talgo i restablir la circulació. Els de sortida van fer el recorregut habitual, tot i que es van registrar retards de 20 minuts, que també van patir les línies R3, R4, R7 i R8 de Rodalies.

Expedient informatiu a Adif

El director general de Transports i Mobilitat, Ricard Font, va avançar ahir que el Govern està valorant obrir un expedient informatiu a Adif i va recordar que és el segon accident a l'estació en menys d'un any. La Generalitat va insistir a reclamar a Adif que millori la senyalització als túnels d'accés a Barcelona. El Govern va admetre que es tracta d'un punt "conflictiu" de la xarxa ferroviària i va demanar que s'hi actuï de manera immediata per evitar que es repeteixin més incidències. De moment, l'executiu català esperarà a rebre l'informe de les causes de l'accident d'ahir per part de la companyia ferroviària, que ahir no va voler fer pública cap hipòtesi sobre les raons del sinistre, abans de prendre cap mesura.

stats