JUDICI A EGIPTE
Crònica 06/01/2012

El fiscal demana que Mubàrak sigui executat a la forca

Hosni Mubàrak pot pagar molt cara la repressió que va exercir el seu règim contra la població que s'hi va revoltar. La fiscalia va demanar ahir, en el judici, la pena de mort contra l'exdictador.

Marta Bausells
2 min
A LES PORTES DEL JUDICI Ciutadans protestant ahir  al Caire amb fotografies de manifestants morts durant les revoltes que van derrocar Mubàrak.

BARCELONASi Mubàrak és declarat culpable per ordenar la mort de centenars de manifestants durant la revolució que va forçar la fi del seu règim, pot acabar condemnat a morir a la forca. Així ho va sol·licitar ahir la fiscalia egípcia en el judici contra l'exdictador, que té lloc al Caire des del 3 d'agost. El fiscal en cap, Mustafa Suleiman, va dir al tribunal que Mubàrak "no pot mai, com a cap d'estat, al·legar que no sabia el que estava passant", perquè seria "irracional i il·lògic".

El fiscal va requerir la pena capital -practicada habitualment al país- tant per a l'exmandatari com per a l'exministre de l'Interior, Habib Al-Adli, i sis dels seus ajudants, alts càrrecs encarregats de la seguretat. "Qualsevol jutge just emetria una sentència de mort contra aquests acusats", va declarar Mustafa Khater, un altre dels cinc membres de l'equip de la fiscalia. Tots estan acusats per les morts de manifestants, que les xifres oficials comptabilitzen en 815, durant els 18 dies de protestes que van tenir com a epicentre la plaça Tahrir del Caire, i que van acabar derrocant el dictador l'11 de febrer.

Proves de la complicitat

Suleiman va assegurar ahir, tercer i últim dia de presentació d'al·legacions acusatòries, que hi havia proves suficients per demostrar la complicitat i responsabilitat de l'exdictador en la repressió durant les revoltes. Entre altres proves, la fiscalia va presentar un vídeo -gravat per mitjans de comunicació occidentals- de policies disparant contra manifestants i atropellant-los amb vehicles militars -imatges en què s'aprecia que les ferides dels participants en les protestes van ser causades per armes dels policies i per gasos lacrimògens-, i proves que demostraven que els acusats van donar armes a la policia perquè matessin i aterrissin els manifestants.

Una història molt diferent, però, és si Mubàrak acabarà sent executat o si ni tan sols serà declarat culpable. La fiscalia s'ha queixat nombroses vegades que l'actual ministeri de l'Interior no coopera a l'hora d'aportar proves al judici, en ple context de transició democràtica inestable i plena d'incògnites.

stats