TRIBUNALS
Crònica 23/12/2011

El fiscal es querella contra Emilio Cuatrecasas

Laura Díaz-roig
2 min
Emilio Cuatrecasas és president
 Del bufet que porta el seu nom.

BARCELONA.La fiscalia de Barcelona ha presentat una querella contra l'advocat Emilio Cuatrecasas per deu presumptes delictes contra la hisenda pública, per un valor total d'uns tres milions i mig d'euros. Segons l'escrit del fiscal Francisco Bañeres, que es va fer públic ahir, entre els anys 2006 i 2008, Cuatrecasas, a través d'una successió de negocis simulats, va mostrar a Hisenda "una realitat econòmica falsa", en què aparentava que el seu patrimoni personal i familiar era producte d'una activitat econòmica.

Així, les seves propietats familiars, el seu vaixell, el mobiliari, el personal de servei i els viatges es facturaven com a despeses vinculades a una activitat empresarial per aconseguir la seva deducció a la comptabilitat de la societat, amb "el seu corresponent frau fiscal i evitant la tributació de l'IRPF". A més, també va organitzar una trama de societats, entre les quals una anomenada Emesa, per evitar la tributació per l'impost sobre el patrimoni.

Simular arrendaments

Utilitzant "els seus amplis coneixements de la normativa fiscal", l'advocat va simular contractes d'arrendament dels seus béns privats situant-los al patrimoni d'Emesa per després fingir que eren llogats per ell a la mercantil i així eludir la tributació dels diferents impostos. El fiscal considera que tot i que les rentes s'haguessin pagat puntualment -tampoc va ser així-, els lliuraments del querellat a Emesa eren "un pagament de butxaca esquerra a butxaca dreta", ja que la societat estava "absolutament" a mans de Cuatrecasas. En aparentar que les adquisicions dels habitatges i d'altres béns estaven adscrites al gir econòmic d'Emesa i no a ell, va aconseguir defraudar diverses quantitats d'IVA (868.600 euros), impost sobre societats (312.880 euros) i IRPF (508.882 euros). La màxima quantitat defraudada, però, prové de l'impost sobre el patrimoni (1.913.641 euros).

El fiscal també acusa la que aleshores era la seva dona, Mercedes Barceló, com a beneficiària a títol lucratiu i assegura que, a conseqüència de les operacions figurades, va rebre 142.800 euros de l'impost sobre el patrimoni de l'exercici del 2006. Considera, no obstant, que dels expedients no se'n desprenen elements que apuntin que Barceló hi participés conscientment ni prengués decisions.

Cuatrecasas se'n desvincula

Emilio Cuatrecasas és soci president del bufet que porta el seu nom, fusionat amb Gonçalves Pereira, i també és president i un dels principals accionistes d'Áreas. El bufet es va desvincular ahir d'aquests fets i va deixar clar que el despatx queda al marge de les activitats empresarials del seu president.

Fonts d'Emesa, l'empresa d'inversió d'Emilio Cuatrecasas que apareix a la querella, van explicar ahir que no han rebut la notificació. Van assegurar que les inspeccions tributàries eren "rutinàries" i van subratllar la legalitat de les seves actuacions fiscals i tributàries d'Emesa.

stats