CORRUPCIÓ
Crònica 11/11/2011

La fiscalia no imputa ara per ara Urdangarin però sí el seu gerent

Enric Borràs
2 min
Iñaki amb la infanta Cristina a la boda de la princesa Victòria de Suècia el juny del 2010.

Palma.El jutge José Castro no ha imputat Iñaki Urdangarin pel cas Palma Arena, i de moment continuarà sense fer-ho. La fiscalia anticorrupció no l'hi ha demanat i no decidirà si ho farà fins que no s'analitzi tota la documentació confiscada i acabin els interrogatoris, segons ha confirmat a Efe. Tot i això, la interlocutòria que va autoritzar l'escorcoll a la seu de l'Instituto Nóos implica tant el gendre del rei espanyol com el llavors gerent de la fundació, Diego Torres, en la trama d'empreses pantalla que els hauria servit per apropiar-se de fons públics.

La fiscalia culpa Torres i Urdangarin, llavors president de l'Instituto Nóos, d'apropiar-se diners del govern balear a través de dos convenis del 2005 i del 2006. Amb aquests acords per fer dos congressos i altres tasques relacionades, s'haurien endut 2,3 milions d'euros cobrant serveis "desproporcionats" i amb factures de moment no justificades que emetien empreses controlades per Torres i Urdangarin.

Però tot i que la interlocutòria parla de tots dos gairebé de la mateixa manera, Torres està imputat des de l'estiu, a diferència d'Urdangarin. La interlocutòria, per exemple, explica que Urdangarin i Torres es van reunir amb el llavors president del govern balear, Jaume Matas, i l'exdirector general d'Esports, José Luis Ballester, per parlar de l'Instituto Nóos. Els fiscals asseguren que tots quatre "van acordar verbalment" que el govern pagaria el primer congrés quatre mesos abans que es firmés el conveni però que començarien a treballar-hi sense tenir-lo.

La interlocutòria també explica que els congressos eren una "rèplica gairebé exacta" del que s'havia fet a València el 2004 amb el nom de Valencia Summit. És precisament per això que EUPV recopila informació sobre aquell congrés, ja que estudien la possibilitat de denunciar-lo.

D'altra banda, en una visita a Palma arran de la campanya electoral, el número dos d'ERC per Barcelona, Joan Tardà, va demanar al rei espanyol que "no pressioni" els jutges per protegir el seu gendre.

stats