INCENDIS
Crònica 11/03/2012

El foc deixa més de mil hectàrees cremades

Els bombers van donar ahir per controlats els dos incendis que quedaven actius dels cinc declarats des de dijous. El balanç és de 1.100 hectàrees cremades al Pirineu de Lleida i a la Costa Brava.

E. Escriche / S. Sánchez
3 min
TERRA CREMADA I SOLIDARITAT VEÏNAL
 01. El foc va cremar 393 hectàrees a Santa Cristina d'Aro i Llagostera, una part va ser a la zona d'interès natural del massís de Cadiretes. 02. Veïns desallotjats dinaven ahir al pavelló municipal de Llagostera. A la tarda, tots van poder tornar a casa.

GIRONA / BARCELONAEl vent va amainar ahir durant tot el dia tant al Pirineu lleidatà com al nord de Girona, i va oferir als bombers una treva per poder apagar els dos incendis que encara quedaven actius a Catalunya dels cinc que s'havien declarat entre dijous i divendres. Protecció Civil, però, mantenia activada encara al vespre la fase d'emergència del pla Infocat i recomanava als ciutadans que tenen segones residències a les zones afectades que no s'hi desplacin aquest cap de setmana.

La falta de pluges dels últims mesos manté la vegetació molt seca i qualsevol guspira pot fer revifar els focs, sobretot si tornen els forts vents de dissabte. Ara el que preocupa és l'incendi de la Ribagorça, a la Franja -al Pirineu aragonès-. Els bombers miren de controlar un foc molt actiu a la zona de Castanesa -on ja han cremat un miler d'hectàrees-, que s'apropava ahir al vespre a les comarques lleidatanes, tot i que els bombers confiaven a frenar-lo. El balanç final de superfície cremada a tot Catalunya va superar les 1.100 hectàrees de bosc, matolls i pastures, entre les quals s'hi compten 358 hectàrees de l'espai d'interès natural (PEIN) del massís de l'Ardenya i Cadiretes, al Baix Empordà. Aquest va ser, precisament, l'incendi que més va trigar a apagar-se, però finalment va entrar en fase de control a les cinc de la tarda.

Els veïns tornen a casa

A la mateixa hora la vuitantena de veïns de les urbanitzacions Fontbona (Llagostera) i Sant Grau (Tossa de Mar) que quedaven desallotjats van poder tornar a casa seva. Finalment, el foc va cremar 393 hectàrees als termes municipals de Santa Cristina d'Aro i Llagostera. El vent que bufava del sud, sumat al fet que no va entrar l'anunciada tramuntana, va permetre que els bombers controlessin l'incendi. "Entenem que no hi ha més riscos", va assegurar el delegat d'Interior a Girona, Albert Ballesta.

De fet, durant tot el dia ja no hi va haver flama i això va permetre a la quarantena d'efectius terrestres i als cinc aeris remullar les columnes de fum del perímetre afectat. Els bombers van continuar treballant durant tota la nit i també ho faran avui durant tot el dia per evitar que revifi cap focus. Ahir al migdia es va obrir el trànsit a la carretera entre Sant Feliu de Guíxols i Tossa de Mar, però la que va a Sant Grau encara estava tallada ahir a la nit perquè els vehicles d'emergència poguessin treballar més còmodament. Els agents rurals encara estan investigant les causes de l'incendi que va començar al peu de la carretera de Solius, molt a prop de l'abocador, divendres al migdia.

Bosc i pastures a Lleida

L'incendi a Gerri de la Sal, al Pallars Sobirà, que es va poder controlar ahir al migdia, també va cremar unes 400 hectàrees, principalment massa forestal però també pastures i dues explotacions ramaderes que van quedar calcinades. En aquest cas, també va ser l'afebliment del vent el que va permetre controlar les flames, que cremaven en una zona de molt difícil accés per als bombers. Els agents preveien seguir remullant la zona fins demà, igual que al Baix Empordà.

La preocupació per si el vent tornava a bufar fort també va estar molt present tot el dia a Viu de Llevata, a Pont de Suert, on divendres a última hora ja es va controlar l'incendi, que va cremar 246 hectàrees. A Calbinyà, a Valls de Valira, s'havien cremat 114 hectàrees, i el foc de Montanissell, a Coll de Nargó, va ser el més petit i no va arribar a la desena d'hectàrees.

stats