Crònica 07/02/2012

"La força emotiva de la seva obra és una eina de lluita i transformació"

La mort d'Antoni Tàpies deixa un buit irreparable. Els intel·lectuals i artistes que el van tractar recorden tant la seva força com a artista i escriptor com la seva amabilitat i la seva bondat.

Antoni Ribas Tur
3 min
UN GENI PRÒXIM I AFABLE 
 Antoni Tàpies entre Bet Galí i Pere Portabella a l'homenatge que se li va fer el 2008.

BARCELONA.Els principals representants del món de l'art contemporani glossen la figura d'Antoni Tàpies.

Xavier AntichPresident de la Fundació Tàpies

"Ens deixa un dels més grans artistes de la segona meitat del segle XX, transcendent en el panorama internacional, però essencial per a la cultura catalana. La seva influència, que se sent de manera poderosa ja ara a tot el món, continuarà viva durant molt de temps, però per sobre de tot ens deixa una persona extraordinàriament bona, humil, amable i afectuosa".

Nuria EnguitaExdirectora de la Fundació Tàpies

"Era molt proper amb tot l'equip de la Fundació, mai va interferir en les decisions artístiques. Pensava que l'art havia d'obrir camins, que havia d'anar endavant. Per això va donar suport a llenguatges que anaven contra corrent, que no eren majoritaris".

Bartomeu MaríDirector del Macba

"És un dels artistes més importants que la nostra cultura ha aportat al món. Hem de celebrar la seva obra, el seu mestratge i la seva generositat amb la seva ciutat, Barcelona. La Fundació Antoni Tàpies és un regal que ha fet molt no només amb el seu nom sinó també amb l'esperit de treball i amb els molts mitjans que ha dedicat a les seves activitats".

Carles GuerraConservador en cap del Macba

"Amb Tàpies també desapareix una època. Creadors com ell ja no tindran cabuda en la nostra societat. Ha estat ben bé l'últim artista d'aquesta mena. Ningú més tindrà permís per ser Tàpies. Representa una excepció. Ara és per tot arreu: als museus del món, als llibres i, sobretot, a la seva fundació".

Pepe SerraDirector del MNAC

"És un dels artistes amb qui més bé es poden fer servir les paraules llibertat i compromís . Tàpies va seguir renovant-se, interrogant-se, depurant-se i transformant-se fins al final. La seva obra seguirà interpel·lant-nos a nosaltres i a les generacions futures".

Pilar ParcerisasMembre del CoNCA

"Va voler comunicar a la col·lectivitat l'energia interior i la força existencial que hi ha en les seves obres. La força emotiva que hi ha la seva obra és una eina de lluita per transformar la societat, per donar suport al progrés social i democràtic".

Victoria CombaliaCrítica d'art i comissària

"Era l'artista viu més important a tot l'Estat, la seva influència en l'art espanyol ha sigut altíssima. La seva obra es caracteritza per espiritualitzar el que és més humil, una proposta que està totalment vigent avui dia, que és intemporal i universal".

Bet GalíArquitecta

"Tàpies serà eternament jove, com deia Wilde d'aquells que arriben a cotes molt altes en el seu art, que són eternament joves. Ara que l'art, la música i la literatura són imprescindibles per no desplomar-se als inferns, la seva obra és essencial, ens ajuda a viure".

Manel GuerreroAssagista

"Com a artista, va saber donar una nova dimensió a l'informalisme a través de la filosofia oriental. En l'aspecte personal, la seva mort significa la pèrdua d'un mestre que sempre ha sigut una referència molt pròxima i un bon amic, era un gran conversador, un savi".

Sam AbramsPoeta i filòleg

"Tàpies és tota una manera de fer, d'educació ètica, estètica, intel·lectual i de compromís amb el món. D'una manera molt lliure, la seva obra t'atrapa, et fa entrar-hi a totes. Tàpies va saber reconciliar l'art per l'art i la dedicació al món".

Artur RamonAntiquari

"Tàpies és una personalitat absolutament insubstituïble dins l'art català del segle XX, la seva obra explica tota una època. A més de com artista, el recordo com a col·leccionista, va comprar diverses peces romàniques al nostre antiquari, era una persona molt propera i molt afable".

Carlos DuranPresident d'Art Barcelona

"Vaig tenir el privilegi d'organitzar amb Joan de Muga, de la galeria Joan Prats, una exposició per celebrar el seu aniversari. És un artista de referència, que ha estat actiu i s'ha mantingut vigent fins a l'últim moment. La seva obra és d'una gran coherència".

stats