LA REPRESSIÓ D'AL-ASSAD
Crònica 15/06/2011

Les forces del règim assetgen una altra ciutat del nord de Síria

Ara
2 min
Una dona esperava ahir amb el seu fill poder creuar la frontera amb Turquia.

Barcelona.Després d'haver assaltat amb tancs i helicòpters de l'exèrcit la ciutat de Jisr al-Xugur, el règim del president Baixar al-Assad va ordenar l'atac ahir d'una altra ciutat al nord de Síria, Maarat al-Numaan, segons l'agència Reuters. Mentrestant, més de 8.500 persones -la meitat infants- ja s'han refugiat a Turquia i 10.000 estarien esperant a la frontera, segons Al-Jazira.

Desenes de sirians, plens de fang per les últimes pluges, arribaven ahir a un poble turc demanant aliments i poder eixugar les mantes i la roba xopa. "Estem desesperats. Estem isolats sota la pluja i els nostres nens estan malalts. No tenim ni menjar ni medicaments", deia una dona a Reuters amb un nen en braços plorant desesperadament.

La majoria de refugiats provenen de Jisr al-Xugur, una ciutat a 20 km de la frontera i des d'on els ciutadans descriuen escenes d'horror després de l'entrada del règim. Però ara l'exèrcit sembla que s'expandeix pel territori i ajusticia els agents desertors d'altres ciutats. Un professor de farmàcia a Maarat al-Numaan -que és mig camí de l'autopista que va de nord a sud del país- explicava a Reuters per telèfon que un grup d'helicòpters havien traslladat tropes a un camp a prop de la ciutat. "Ens hem reunit amb el governador [provincial] avui i ens ha assegurat que l'exèrcit només arrestarà 360 persones que té en una llista -deia-. La gent de Maarat, però, és escèptica. El meu nom és a la llista perquè diu que posseeixo una pistola. Jo mai he portat una arma en tota la meva vida".

Por a una forta divisió sectària

El govern sirià continua desmentint les "acusacions estrangeres" i assegura que està combatent "homes armats". Unes declaracions que no fan més que augmentar la forta divisió sectària que hi ha al país entre la majoria sunnita i la minoria alauita, a la qual pertany la família d'Al- Assad. Un enfrontament per creences que, de moment, per la repressió que hi ha hagut, ja hauria deixat més de 1.300 civils morts i 300 forces de l'ordre, segons grups pro drets humans sirians.

stats