Crònica 22/01/2012

El fràgil consens per salvar les comunitats

Manel Manchón
3 min
El fràgil consens  per salvar les comunitats

Abraçades, somriures, preguntes breus de "com va tot" i foto de família. L'Espanya autonòmica, representada pels seus consellers d'Economia i Hisenda es troba periòdicament en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) a Madrid. Molts es coneixen des de fa anys, principalment els consellers del PP, que ara s'han vist reconeguts: l'exconsellera d'Hisenda de Galícia, Marta Fernández Currás, és ara secretària general de coordinació autonòmica i local en l'equip del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Un altre exconseller d'Hisenda, el sempre actiu i combatent des de la Comunitat de Madrid, Antonio Beteta, és el secretari d'estat d'Administracions Públiques, també sota la direcció de Montoro. Els tres, Currás, Beteta i el mateix Montoro van presidir la reunió del Consell de Política Fiscal de dimarts, en el qual van aconseguir un fràgil consens amb l'objectiu de salvar les autonomies, però amb una exigència: el compliment de l'estabilitat pressupostària.

Les sessions sempre tenen el mateix ritual. Se segueix l'ordre del dia i el ministre d'Economia imparteix doctrina. Montoro no va desaprofitar l'ocasió. Cap ministre, però, ho havia tingut tan fàcil, perquè la majoria de comunitats són ara del PP. I el missatge és prou contundent. Espanya, va assegurar, ha de ser "pionera" en l'adaptació de la normativa europea en un estat descentralitzat. La sortida de la crisi només es podrà aconseguir si Espanya reforça la seva posició en l'euro, i això passa per l'austeritat i el compliment de l'equilibri pressupostari. Montoro va dir que la previsió del govern espanyol és créixer l'any 2012 un -0,5% del PIB, seguint les previsions de la Comissió Europea. Les diverses fonts consultades coneixedores de la reunió es fan ressò d'aquesta determinació de Montoro, obsessionat que no pot haver-hi dos dèficits. És a dir, el dèficit que admeten les comunitats, però sense comptar el dèficit que acumulen per l'impagament dels proveïdors. Montoro apuntava d'aquesta manera a Andalusia -encara en mans del PSOE-, que presenta dèficits molt inferiors a la realitat, segons el govern espanyol, pensant també en les eleccions andaluses del 25 de març.

La consellera andalusa va saltar en el moment més tens de la reunió. Carmen Martínez Aguayo va recriminar Montoro que el govern espanyol no donés previsions més ajustades per poder elaborar els pressupostos. I, en la rèplica, va actuar una de les conselleres més respectades sempre en el Consell de Política Fiscal: la consellera d'Hisenda de Castella i Lleó, Pilar del Olmo. Coordinadora ara de tots els responsables d'Economia i Hisenda autonòmics del PP, Del Olmo va rebutjar la crítica de Martínez Aguayo, i li va recriminar que fes projeccions econòmiques amb previsions de l'anterior govern del PSOE, fins al punt d'elaborar els pressupostos del 2012 amb un 1,1% més de creixement que el del 2011.

Montoro, però, va ser conscient de la difícil situació de les comunitats i va insistir que els proveïdors no poden cobrar a 450 dies. "En tots els actes públics on vaig m'ho retreuen", va dir. Aquí la reacció del conseller d'Economia del País Basc, Carlos Aguirre, va fer somriure la delegació catalana, el conseller d'Economia Andreu Mas-Colell i el secretari d'Economia, Albert Carrera. Aguirre va dir que a ell no li passa perquè els laboratoris farmacèutics cobren "cada quinze dies". Ningú, però, hi va donar més voltes ni va sortir el fet que el País Basc disposa de concert econòmic.

Va ser Beteta qui va explicar la via de l'ICO per finançar les comunitats i pagar, així, als proveïdors. Però Montoro va acabar oferint algun mecanisme per permetre a les comunitats finançar el deute, davant de la impossibilitat de recórrer als mercats. Era el punt cinquè de l'ordre del dia. Montoro es va referir a un "mecanisme extraordinari", algun aval, que permetés a les autonomies finançar-se a un cost més baix.

El retret de Mas-Colell

Mas-Colell va reclamar, però, que el mecanisme fos "ordinari", i no extraordinari, perquè oferiria una imatge molt negativa de les comunitats, pràcticament com una única opció per salvar-les. El problema que va presentar Mas-Colell, molt valorat per altres consellers, és que les comunitats no poden ser acusades de gestionar malament i gastar molt. El problema és que no poden accedir a la liquiditat dels mercats, cosa que sí que fa Espanya.

Això sí, tots van sortir relativament satisfets de la reunió. Montoro havia reconegut alguns principis de les autonomies, com a mínim de Catalunya: "Un estat descentralitzat no és menys eficaç que un de centralitzat", i hi ha duplicitats que cal eliminar, i algunes, sí, "poden ser de l'administració central".

stats