MAS PRESIDENT NOU CICLE POLÍTIC
Crònica 24/12/2010

Un front del no ple de matisos

Cinc dels sis partits de l'oposició van votar ahir en contra de la investidura d'Artur Mas després que CiU arribés a un acord amb el PSC. Els populars i ERC es van mostrar dolguts per la tria final.

Sara González
2 min
PP, ERC

Barcelona.Per despit, per indefinició, per convicció, per autonomista o per insubmissió. Cadascun dels cinc partits de l'oposició -tret del PSC- va exhibir ahir un segell propi en el seu no a la investidura d'Artur Mas. Si bé l'ara president de la Generalitat va advertir que no buscava "una parella de ball fixa", el PP ja es veia com el company de dansa de la investidura i ahir no es va amagar d'exhibir el seu desengany. També ERC va lamentar no ser el ressort de la designació. ICV-EUiA i Solidaritat ja havien anunciat, pràcticament abans del primer debat, que votarien en contra a les dues voltes. El no de Ciutadans estava cantat des que Mas va parlar de "transició nacional".

El flirteig entre CiU i PP no va prosperar, sobretot perquè al nou Govern no li interessa quedar retratat amb l'abstenció del partit que ha propiciat la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. "Ha estat la seva voluntat arribar a aquests acords amb el PSC i no pas amb altres. Vostè podia haver escollit altres coses", va afirmar la líder del PP, Alicia Sánchez-Camacho.

"Serà president de la Generalitat de la mà del partit que ha estat l'eix vertebrador del tripartit de Catalunya", va recordar la dirigent popular, que no va dubtar a titllar l'acord de "pacte de governabilitat". El PP va enllustrar el seu no renegant del model de país que dibuixa Mas i que, segons Sánchez-Camacho, té com a destí final la independència i relega a un segon pla la recuperació econòmica de Catalunya.

Capcot també es va mostrar el president d'ERC, Joan Puigcercós, que es postulava com una altra possible parella de ball per a la investidura. Puigcercós va manifestar obertament que al seu partit li "dolia" no haver arribat a un acord amb CiU. La creació d'una comissió d'estudi pel concert econòmic, treballar per una administració transparent i que permeti accés a la informació i pactar el reglament de la llei del cinema són els tres punts que ERC va posar sobre la taula per pactar i que no va aconseguir tancar amb Convergència. "Si d'aquests tres punts depèn la investidura, no hi ha problema", va respondre Mas. Tot i això, les diferències entre els dos partits en aquestes qüestions són de procediments, més que de fons.

La negativa dels tres Joans

Puigcercós no es va estar d'advertir Mas que durant aquesta legislatura no tindrà la serenor a la qual aspira perquè parlar de pacte fiscal suposa "posar de cap per avall" l'Estat espanyol. "Vivim fora de la normalitat com a país. La sentència del Constitucional anirà obrint camí i anirà esmicolant peça a peça", va pronosticar el líder republicà.

Els ecosocialistes són, sens dubte, l'autèntica oposició ideològica del nou president. El líder d'ICV-EUiA va estendre la mà a Mas en tot allò que signifiqui un avanç en l'autogovern, però va constar que el seu programa i el de CiU són com la nit i el dia. "Abans d'escoltar el discurs del candidat ja van dir que votarien que no", va etzibar Mas.

La negativa de Solidaritat estava més que anunciada des que el partit de Joan Laporta va fixar com a condició que CiU es comprometés a declarar unilateralment la independència de Catalunya. També va quedar clara la decisió de Ciutadans des del moment que Mas va parlar d'una "transició nacional". " Habemus sociovergència!", va sentenciar irònic Albert Rivera.

stats