Crònica 21/01/2011

La mort del noi que fugia de la policia fa pujar la tensió al límit

Salt blindada i amb l'ai al cor. La mort del noi de 16 anys que fugia de la policia ha fet pujar la tensió al municipi, un dia abans de la manifestació de demà a favor de la convivència.

Carles Arbolí Narcís Presas
2 min
El desplegament policial a Salt és majúscul amb l'objectiu de prevenir qualsevol brot de violència que alteri la convivència. A la imatge, Mossos en un control nocturn.

SaltQualsevol guspira pot encendre el foc. L'exemple: ahir al vespre al barri Centre, la Policia Local de Salt localitza al carrer un jove que es trobava en recerca i captura des de feia dies i s'inicia una persecució a la qual s'afegeixen furgons dels Mossos d'Esquadra. El noi no tenia res a veure amb els aldarulls dels darrers dies, però cada moviment i cada sirena policial trenca la calma tensa que es respira als carrers i que encara s'ha intensificat més des que es va conèixer la notícia de la mort del menor. L'alcaldessa, Iolanda Pineda, insistia ahir que el tràgic desenllaç no justificava més actes vandàlics i reclamava "serenitat i seny" a tota la població.

La mort del jove -no va superar la gravetat del traumatisme cranial que va patir- no ha alterat el guió, i les entitats convocants de la manifestació de demà diuen que la mobilització, després de la mort de Mohamed R., encara guanya més sentit. Es preveu que serà unitària i que s'hi sumaran moltes de les entitats saltenques vinculades als nouvinguts. Ahir mateix a la nit es va fer una reunió amb les associacions marroquines, que s'hi van acabar adherint, però sense massa convenciment.

Al mateix temps, existeix preocupació entre els cossos de seguretat sobre les conseqüències de la concentració. Dimecres a la nit la Policia Local de Salt ja va detenir un home de 33 anys poc després que calés foc a un contenidor de recollida de paper a la cruïlla dels carrers Pacheco i Torres i Bages. I no era algú qualsevol. Es tractava de Francisco Arboleas, un delinqüent multireincident vinculat a grups d'extrema dreta i que viu a la ciutat. "Si no l'arriben a detenir, segur que tothom hauria vinculat l'incendi amb els immigrants", assegurava un veí d'origen gambià.

La prioritat policial és ara mantenir el blindatge a Salt els dies que faci falta i especialment per evitar que grups organitzats relacionats amb l'extrema dreta -que s'estarien mobilitzant a través de determinats fòrums d'internet- puguin desplaçar-se a la ciutat del Gironès i crispar encara més els ànims. De moment, ahir, fins a l'hora de tancar aquesta edició, no es van produir incidents remarcables.

Condol institucional

El desenvolupament dels fets va obligar l'alcaldessa de Salt a fer una nova declaració institucional en la qual lamentava, en primer lloc, la mort del jove i traslladava el condol a la família i als treballadors del Centre de Residencial d'Acció Educativa (CRAE) de Salt on el jove residia. Pineda reconeixia que, en definitiva, han estat aquests educadors els que han fet de "família acollidora" mentre el jove ha viscut a Catalunya.

En el comunicat, l'alcaldessa assegurava que la caiguda del jove des d'un cinquè pis, el 8 de gener, "va ser un accident que ningú desitjava". "Ara, en moments de dol, cal serenitat i seny, qualitats que estic convençuda que la societat saltenca sabrà demostrar ", afegia Pineda. La declaració institucional acabava amb el prec que Salt "mereix un futur en pau i concòrdia" i demanava als veïns la unitat per mantenir la convivència al municipi. "Junts és l'única manera que llaurarem la convivència", manifestava Pineda, que va voler destacar la feina que fan "cada dia els veïns per viure amb dignitat i en pau".

stats