MASSACHUSETTS EL NOU REFERENT
Crònica 01/04/2012

El full de ruta cap a un model d'èxit

El comentari que va fer Artur Mas al congrés de CDC sobre el model de Massachusetts no era fruit de la improvisació. La Generalitat fa mesos que treballa per exportar de Boston tot el que sigui útil.

Pere Martí
3 min
Gràfic comparatiu Massachusetts-Catalunya. Per veure'l ampliat en PDF, cliqueu sobre la imatge

BarcelonaNo hi ha dues sortides a la crisi iguals, però hi ha territoris que se'n surten i altres que no. L'estat nord-americà de Massachusetts n'és un que sí. Actualment és el cinquè estat amb més renda per càpita de tots els Estats Units, té una de les taxes d'atur més baixes, del 6,9%, dos punts per sota de la mitjana nacional, i compta amb un dels percentatges més elevats de població amb cobertura sanitària, el 98% de la població. El govern d'Artur Mas fa temps que ha posat la lupa damunt de Massachusetts i té un informe sobre les possibles sinergies econòmiques amb Catalunya, especialment en la indústria biomèdica. L'informe, a què ha tingut accés l'ARA, porta per títol El model del clúster biocientífic de Massachusetts, una oportunitat per Catalunya , i ha estat elaborat per la direcció general de Coordinació Interdepartamental. La Generalitat proposa unes línies de treball a seguir per mirar d'importar aquest model, d'acord amb les potencialitats que té Catalunya.

Un model d'èxit que ha sabut reinventar-se

"Els factors que expliquen com Massachusetts ha arribat a aquest nivell de benestar econòmic i social es troben en la capacitat que ha tingut aquest estat per superar les nombroses crisis econòmiques que ha travessat i, sobretot, com ha sabut reinventar el seu model econòmic. El model econòmic actual de Massachusetts és un model basat en la gestió del coneixement, que permet aportar al mercat laboral uns professionals amb un elevat valor afegit que proporcionen a les empreses una alta competitivitat".

El coneixement com a valor afegit

"El gran avantatge del model econòmic actual de Massachusetts és que és un model de creixement estable i competitiu. És un creixement estable perquè no està totalment condicionat al cicle econòmic del mercat, sinó que es basa en la retroalimentació i complementarietat entre els actors implicats en aquest model. I és competitiu perquè ha sabut fer del coneixement i el talent la seva primera matèria, capaç de ser una font d'atracció de capital humà i econòmic. El coneixement és el valor afegit que aporta l'economia de Massachusetts i que ha estat capaç de regenerar el sector industrial de l'estat".

De la informàtica a la indústria biocientífica

"Després d'haver apostat fort des dels anys 70 per la indústria informàtica i electrònica, Massachusetts va patir als anys 90 una forta deslocalització d'empreses informàtiques cap a la costa oest dels Estats Units. Va ser aleshores quan l'economia de l'estat va seguir apostant per la indústria d'alta tecnologia. A més, el fet de comptar amb escoles d'educació superior d'elit suposava una font d'atracció de talent constant. Això va permetre que moltes empreses se situessin a la perifèria d'aquests campus universitaris per captar els millors professionals, investigadors i emprenedors.

L'èxit dels projectes va fer que inversors privats i empreses de capital risc veiessin les potencialitats econòmiques d'aquests projectes. El clúster biocientífic de Massachusetts és un dels de més èxit i potents econòmicament. El 2007 mentre Catalunya duia a terme 24 projectes de biotecnologia amb capital risc per valor de 9,6 milions de dòlars, Massachusetts en feia 87 per 665 milions de dòlars".

La possible extrapolació a Catalunya

"El gran avantatge que tenim respecte al model de Massachusetts és que Catalunya ja disposa de gran part dels actius necessaris: té una estructura geogràfica i demogràfica similar, el seu model econòmic ha evolucionat de manera semblant, i tenim una estructura potent en l'àmbit científic, no només en el sector de la salut sinó també en altres, com l'agroalimentari. Institucions com el Biocat o el PRBB en els àmbits biotecnològics i biomèdics, però també l'IRTA en el camp de la tecnologia agroalimentària, han estat capdavanteres en la recerca i la innovació a casa nostra.

De fet, una de les apostes del Govern és impulsar Catalunya com a bioregió, és a dir, convertir el nostre país en un dels referents europeus i internacionals en l'àmbit biocientífic. En aquest sentit, el projecte de llei de la ciència que està preparant el departament d'Economia i Coneixement contribuirà a optimitzar els nombrosos centres de recerca catalans. L'experiència de Massachusetts en la captació d'inversió privada i de capital risc pot servir a Catalunya per atraure finançament privat, no només en l'àmbit de la recerca i la innovació, sinó també en l'àmbit de l'emprenedoria empresarial".

stats