Crònica 23/11/2011

Els funcionaris avisen que plantaran cara

L'anunci d'una retallada als sous dels empleats públics, la segona després de la rebaixa del 5% del 2010, ha indignat els funcionaris. Els sindicats avisen que hi haurà "contestació social".

Sònia Sánchez
2 min
SINDICATS EN PEU DE GUERRA  Les retallades als comptes del 2011 de la Generalitat ja han fet sortir al carrer els treballadors públics. Ara la tisora cau altre cop sobre els seus sous.

BARCELONA.Aquest novembre han començat a treballar 749 nous funcionaris. D'ells, 422 ja eren interins abans, però els altres 327 eren treballadors que van fer el pas a la funció pública probablement buscant refugi en temps de crisi. Tots van aprovar -a finals del 2010- les últimes oposicions convocades al personal de la Generalitat, abans que el nou Govern suspengués totes les noves convocatòries, a excepció de docents i Mossos d'Esquadra. Els nous empleats van arribar conscients que els sous públics s'havien devaluat un 5% amb la retallada del 2010, però el que no sabien és que encara baixarien més. El president de la Generalitat, Artur Mas, va anunciar ahir que el 2012 els treballadors públics hauran d'assumir una nova reducció de salari.

Contestació social

"El conflicte està servit". Així de contundent va ser el portaveu de l'àrea de la Generalitat d'UGT, Xavier Casas. Els dos sindicats majoritaris entre els empleats de la funció pública, UGT i CCOO, van advertir ahir mateix al president de la Generalitat, Artur Mas, que no pensen acceptar una nova retallada salarial als treballadors de l'administració catalana. "No farem ni un pas enrere", deia Casas, mentre la portaveu de la funció pública a CCOO, Josefina Pujol, advertia que "hi haurà contestació social" a les mesures anunciades pel cap de l'executiu.

L'anunci de Mas va generar "indignació" no només entre els sindicats majoritaris, sinó també en alguns de sectorials com el Sindicat de Mossos d'Esquadra (SME-CCOO), que va convidar el president català a "viure amb el sou mitjà d'un funcionari, incloent-hi les reduccions dels últims anys, sense cotxe oficial i dietes", en paraules del seu portaveu, Toni Castejón. El Col·legi de Metges, en canvi, va ser més equànime. Tot i expressar la seva "preocupació", el vicepresident del Col·legi, Jaume Padrós, va apuntar que, si la retallada salarial és inevitable, que almenys "es faci de manera repartida i proporcional" al nivell de sou.

A la retallada del 5% de juny del 2010 s'hi ha sumat enguany la congelació salarial "i els acomiadaments d'interins i EROs a empreses públiques", que, segons el portaveu d'UGT, "estan convertint una administració que ja era prima en una administració anorèxica". El representant sindical va advertir que, més enllà de la pèrdua de poder adquisitiu dels funcionaris, "el que més es ressent d'això és el servei que aquests treballadors presten als ciutadans en el seu dia a dia".

stats