AJUSTOS A LES ADMINISTRACIONS
Crònica 03/12/2011

Els funcionaris locals patiran les retallades

Les mesures d'austeritat del Govern no afectaran només treballadors de la Generalitat. Els dels ens locals també patiran la majoria de les mesures. Les converses amb els sindicats, però, estan ara per ara trencades.

Roger Tugas
3 min

BARCELONAA l'hora de comptabilitzar els treballadors del sector públic afectats per les mesures d'austeritat que planteja el Govern, havia fet fortuna entre els sindicats la xifra dels més de 200.000 funcionaris i empleats de l'administració. Tanmateix, hauran de revisar a l'alça la dada, fins als més de 300.000, ja que, segons fonts del Govern consultades per l'ARA, bona part de les modificacions també seran efectives per als treballadors dels ens locals catalans, que són més de 93.000. No obstant això, mantindran el seu salari i patiran tan sols els canvis en les condicions laborals i sobretot en matèria de vacances i festius.

Mesures com la reducció de les lliurances per assumptes personals i dels dies addicionals de vacances, la modificació de la retribució durant el primer any de reducció de jornada per tenir cura dels fills i la supressió de les millores per incapacitat temporal són les que afectaran els funcionaris i treballadors laborals d'ajuntaments, consells comarcals i diputacions. Les pagues extres i els complements que els pagava l'ens local, però, els mantindran si l'ens en qüestió no decideix el contrari. D'aquesta manera, el Govern modificarà la normativa relativa als drets dels empleats públics, que afecta a tots els que treballen a Catalunya excepte els que ho fan per a l'Estat.

Segons l'executiu de CiU, han rebut demandes d'alcaldes que, en una situació financera tan o més greu que la de la Generalitat, els han sol·licitat quedar exempts també de part de la despesa que els comporten els seus treballadors. Les mesures concretes, però, quedaran subjectes al resultat de la negociació amb els sindicats. "Tot és negociable, tot és sobre la taula", afirmen des de Governació, tot i que els ponts amb els sindicats ara estan trencats. A més, la representant de CCOO a la taula de la funció pública, Josefina Pujol, que s'ensumava una mesura així, avisa que només es negocia amb els sindicats dels treballadors de la Generalitat i no amb els de les seves empreses i del món local, per això en reclama la presència.

Les converses, en punt mort

La tercera ronda de contactes de la taula, però, ahir va acabar malament. Poc abans de la trobada, la vicepresidenta Joana Ortega -que no hi era present- va mostrar la voluntat de "no aixecar-se de la taula i consensuar el màxim de propostes", ja que l'acord el veia "difícil però no impossible". Dues hores i mitja després de l'inici de la reunió de Governació amb CCOO, UGT i IAC, però, els representants del Govern van marxar sense acordar res, ni pactar una nova trobada.

Les culpes, com sempre en casos similars, són creuades. Governació afirma que havia reclamat als sindicats que s'aturés el "motí" a la presó de la Model per seguir parlant i que, en no ser així, van aixecar-se de la taula. Per la seva banda, Pujol defensa que ells van conèixer la protesta durant la reunió i que no hi van poder fer res. "La Generalitat aprofita qualsevol excusa per interrompre la negociació, cosa que fa sospitar la seva poca voluntat per arribar a cap acord", sentenciaven els sindicats en un comunicat conjunt.

Tanmateix, les discrepàncies ja havien aparegut durant la reunió, ja que el Govern no va informar de la quantitat d'interins que vol acomiadar el 2012, un "aspecte clau" per als sindicats. Governació al·lega que dependrà de fins a quin punt puguin retallar despesa amb la resta de mesures que puguin aplicar. Igualment, Xavi Casas, representant d'UGT, lamenta que hagin rebutjat la seva proposta de fixar un salari màxim de 5.000 euros que evités altres mesures. La vicepresidenta Ortega havia argumentat la impossibilitat d'aplicar una mesura que creu que desincentivaria la captació de talent. El seu equip afegeix que no permetria retallar la despesa que explica UGT -800 milions.

A l'espera de gestos mutus

Els sindicats van reafirmar la seva voluntat de negociar, però amb xifres, mentre que Governació els exigeix que garanteixin la fi de les protestes que posin "en risc la seguretat". El departament es reunirà dilluns per avaluar futurs passos, tot i que descarta una nova trobada per abans de dimecres.

stats