PROBLEMES DE CAIXA
Crònica 29/12/2011

Els funcionaris rebran tota la paga abans de Cap d'Any

Els funcionaris cobraran entre avui i demà el 20% de la paga de Nadal que el Govern havia ajornat fins al gener. Un crèdit amb Banc Sabadell li ha permès disposar dels 70 milions d'euros necessaris.

Sara González
3 min
UNA PETITA BONA NOVA  El conseller Andreu Mas-Colell va anunciar ahir l'obtenció  del crèdit per pagar els funcionaris.

BARCELONAEls treballadors públics es menjaran el raïm amb la nòmina del desembre i la paga de Nadal completa a la butxaca. El Govern ha aconseguit tancar un acord in extremis amb el Banc Sabadell per poder pagar almenys els 70 milions que representen el 20% de la paga extraordinària de Nadal dels 230.000 treballadors públics de l'administració catalana. Tot i que fonts bancàries asseguren que el crèdit concedit supera "amb escreix" els 70 milions, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, no en va voler revelar la xifra total, pel qual es pagaran uns interessos que freguen el 6%, però va deixar clar que no és suficient per accelerar el pagament als proveïdors i, ni de bon tros, per cobrir el forat de l'impagament de l'Estat dels 759 milions de la disposició addicional tercera.

L'anunci va arribar ahir, justament el dia que els funcionaris van cobrar -una setmana més tard del que és habitual- el 80% de la paga extraordinària. El 20% restant havia estat en un principi ajornat fins al gener pel trencaclosques que Mas-Colell va haver de fer quan al voltant del 10 de desembre va conèixer que el govern espanyol no compliria el seu compromís de pagament en un mes ja en si mateix complicat, quan la Generalitat no tenia cap roc a la faixa i els mercats estaven tancats amb pany i clau.

El punt d'inflexió del BCE

Ahir el conseller va explicar que el 21 de desembre va marcar un punt d'inflexió. La injecció per part del Banc Central Europeu de 500.000 milions d'euros al sistema financer europeu va permetre al Govern veure una petita llum al final del túnel, i des d'aleshores ha treballat contra rellotge per aconseguir liquiditat. Malgrat tot, Mas-Colell va alertar que el crèdit no soluciona les tensions de tresoreria de la Generalitat que impedeixen pagar a proveïdors o la Seguretat Social de l'octubre, que en un principi hauria d'abonar a l'Estat abans del 31 de desembre. De fet, va explicar que està negociant amb el president espanyol, Mariano Rajoy, l'ajornament del pagament. "D'aquí a finals d'any poden passar moltes coses", va deixar anar Mas-Colell, ja que a hores d'ara el Govern continua explorant possibilitats, com aconseguir un altre crèdit o fer efectiva alguna venda de patrimoni.

Un cop aconseguit el crèdit, caldrà veure quins efectes té sobre el dèficit de la Generalitat l'impagament dels 759 milions. "Dependrà de com ho compti la intervenció general de l'Estat. Moralment no correspon a dèficit de Catalunya, sinó de l'administració central", va etzibar Mas-Colell. El titular d'Economia va aprofitar per demanar al govern espanyol que "es corresponsabilitzi i avali d'alguna manera el deute autonòmic autoritzat" perquè les comunitats no tinguin tantes traves per accedir al crèdit. Va recordar, a més, que precisament l'estat espanyol sí que té un accés "relativament fàcil" als mercats.

I com a desig per al nou any, el conseller va demanar no ensopegar -ara ja amb un nou govern a la Monclo- amb "sorpreses de partides pressupostàries que no es fan efectives". De fet, segons Mas-Colell, que la situació viscuda amb les nòmines dels funcionaris no es torni a repetir depèn del compliment almenys d'un dels dos factors següents: o que l'Estat pagui tots els seus compromisos amb Catalunya o bé que els mercats estiguin prou oberts per accedir al crèdit amb certa facilitat.

La relació amb els sindicats

Si bé la vicepresidenta i consellera de Governació, Joana Ortega, s'ha mantingut força al marge dels retards anunciats en el cobrament de la paga de Nadal dels funcionaris, ahir es va afanyar a trucar als sindicats dels treballadors públics per donar-los la bona nova. Els sindicats, per la seva banda, van lamentar que l'anunci del Govern sigui que "compleix amb la llei" i ho van interpretar com una rectificació per la pressió exercida per uns funcionaris que han sortit a protestar al carrer, "farts pel menyspreu constant del Govern". "És penosa l'actuació improvisada del Govern", va criticar la portaveu de CCOO, Dolors Llobet. De fet, malgrat l'anunci de l'executiu, els sindicats mantenen la manifestació d'avui de Mossos, Bombers, personal penitenciari i agents forestals a la plaça Sant Jaume.

Sigui com sigui, el Govern es penja una medalla que de poc li servirà el 2012 per apaivagar els ànims dels funcionaris després del fracàs sobre les retallades salarials i de drets socials. Tot i que potser ja hi haurà qui li farà la feina, ja que Mariano Rajoy té previst a la seva agenda congelar el sou dels funcionaris, una mesura que es podria anunciar demà quan expliqui les primeres retallades que durà a terme.

stats