Crònica 10/06/2011

El futur magatzem nuclear, pendent dels nous alcaldes

Joan Rusiñol
2 min
Centenars de persones es manifesten a Móra d'Ebre contra el cementiri nuclear, el 2010.

MADRID.El ministeri d'Indústria espera amb delit la formació dels nous ajuntaments per desencallar el polèmic magatzem centralitzat de residus nuclears. Una portaveu del departament que presideix Miguel Sebastián explica a l'ARA que la seva intenció és decidir-ne la ubicació "com més aviat millor", tot i que encara no hi ha una data decidida. Abans cal esperar que prenguin possessió els nous alcaldes i presidents de comunitats autònomes.

Sebastián està satisfet perquè els batlles que havien presentat la candidatura del municipi per acollir la instal·lació han sigut ratificats a les urnes. És el cas dels dos pobles amb més possibilitats de guanyar la cursa: Ascó, a la Ribera d'Ebre, i Zarra, a la vall de Cofrents, al País Valencià. En el primer cas, el convergent Rafael Vidal podrà governar amb el suport de l'únic regidor del PSC. En el segon municipi repetirà l'independent Juan José Rubio, que abans havia militat al PSOE.

El mapa autonòmic té només un canvi significatiu. El PP governarà a partir d'ara a Castella-la Manxa, on hi havia dues candidatures. Caldrà esperar a veure quina és l'actitud oficial del nou executiu que presidirà María Dolores de Cospedal.

El govern espanyol manté intacta la determinació de tirar endavant la instal·lació, "sempre amb el màxim consens", segons expliquen des d'Indústria. Mentre no es posi en marxa, Espanya ha d'abonar 60.000 euros diaris a França en règim de dipòsit per seguir guardant els residus atòmics produïts per les centrals espanyoles.

Silenci oficial abans del 22-M

Fonts parlamentàries coneixedores del procés admeten que el govern de Zapatero ha guardat silenci sobre aquesta qüestió en els mesos previs a les eleccions del 22-M. Expliquen que fins i tot els responsables d'Enresa, l'empresa que construirà i operarà el magatzem, els han traslladat la inquietud per la paràlisi de la decisió que ha de prendre el consell de ministres. El nou escenari sorgit de les urnes pot accelerar la situació.

stats