DRETS CIVILS
Crònica 26/06/2011

Els gais ja es podran casar a Nova York

N. Confessore / M. Barbaro
3 min
Els gais ja es podran casar a Nova York

The New York Times / Albany (NY).A partir de finals de juliol i gràcies a una votació ajustada, les persones del mateix sexe ja es podran casar a Nova York. El Senat de l'estat de Nova York, controlat pels republicans, va aprovar divendres a la nit legalitzar les unions gais, i així s'ha convertit en l'estat amb més influència i població dels Estats Units que ho permet.

Es tracta d'una votació històrica ja que va ser a Nova York on va començar el moviment de defensa dels drets dels homosexuals. La llei, que fins moments abans de la votació no era clar que prosperés, va ser aprovada per 33 vots a favor -un més dels necessaris- i 29 en contra. Quatre senadors republicans es van unir al vot a favor de pràcticament tots els demòcrates, només un va votar-hi en contra. Va ser una votació tensa i emotiva ja que els senadors es trobaven davant d'un vot que dividia els seus amics, els seus votants i, en alguns casos, les seves pròpies llars. El senador republicà de Buffalo, Mark J. Grisanti, que durant la campanya va prometre que s'oposaria al matrimoni gai, va explicar que va agonitzar durant mesos abans de concloure que estava equivocat. "Demano perdó a aquells que s'hagin sentit ofesos", va dir Grisanti. "No puc negar els mateixos drets que tenim la meva dona i jo a cap persona, a cap ésser humà, a cap treballador, a cap contribuent ni a la gent del meu districte ni de l'estat de Nova York", va assenyalar.

Sis estats ho han aprovat

Després de passar el tràmit al Senat, el governador de Nova York -el demòcrata Andrew Cuomo- va signar la llei quan faltaven cinc minuts per a les dotze de la nit. La llei entrarà en vigor d'aquí a trenta dies, i gais i lesbianes podran començar a casar-se a Nova York a finals de juliol. Per ara, només cinc estats més permeten el matrimoni entre persones del mateix sexe. Són Connecticut, Iowa, Massachusetts, Nou Hampshire, Vermont i Colúmbia (on hi ha Washington). Califòrnia el va prohibir després de sotmetre'l a referèndum.

Just després de la votació, el governador Andrew Cuomo, que havia proposat la legislació, va felicitar els senadors, especialment els quatre republicans que havien desafiat el seu partit i recolzat el matrimoni homosexual. "Com et sents?", va preguntar al republicà James S. Alesi, el primer a trencar les files republicanes. "Satisfet, oi?", va afegir Cuomo. Entre les files demòcrates la legislació ha comptat amb l'únic vot en contra del senador demòcrata pel Bronx, el reverend Rubén Díaz. L'aprovació representa una sonada victòria pels defensors dels drets dels homosexuals després que fa dos anys van patir una inesperada i humiliant derrota quan la llei va ser fàcilment tombada al Senat, llavors controlat pels demòcrates. Ara, amb una majoria republicana al Senat, el camí semblava més llarg. Aquest inesperat triomf té un clar guanyador: el governador Andrew Cuomo, que havia fet d'aquesta qüestió una de les seves prioritats aquesta legislatura.

Pels senadors republicans, en canvi, portar el tema a la cambra ja era un problema. La majoria dels republicans s'oposen al matrimoni gai al·legant motius morals però també hi ha un rerefons polític. Temen que permetre els matrimonis gais molesti els votants més conservadors i els faci perdre el seu seient al Senat. La mesura també ha estat possible perquè s'ha introduït un canvi per protegir les institucions religioses i evitar així que en un futur rebin demandes per oposar-se a celebrar aquesta mena d'unions.

La legalització del matrimoni homosexual és relativament recent als EUA però en els últims anys el moviment pels drets d'aquest col·lectiu ho ha posat al capdavant de la seva agenda, i hi ha destinat esforços i diners per fer-ne campanya a favor. I així ho reflecteixen les enquestes. El 2004, el 37% dels residents a Nova York donaven suport al matrimoni gai. Aquest any, ja en són un 58%. La posició favorable del president Obama ha estat un suport decisiu a la mesura. No obstant això, una dotzena més d'estats tenen lleis que prohibeixen les unions entre persones del mateix sexe. L'aprovació a Nova York és especialment simbòlica, ja que és l'epicentre del moviment per als drets dels gais.

stats