Crònica 30/04/2011

Els garants de la unitat, més enllà de la batalla política

Ben Vickers
2 min
Els garants de la unitat,  més enllà de la batalla política

PeriodistaFins fa una setmana semblava que els americans eren més monarquistes que els britànics. Els preparatius eren extensos: la TV americana enviava els presentadors més coneguts cap a Londres i contractava comentaristes amb accent british per l'enllaç reial. Les tendes de records, amb tota mena d'objectes kitsch amb les cares reials estampades, feien l'agost amb els turistes americans. Un dels valors de la monarquia és la comercial, com bé hauran descobert els fabricants xinesos de tota aquesta parafernàlia, importada per majoristes asiàtics a l'East End de Londres.

Però ahir la cosa havia canviat. Els britànics havien sortit d'una indiferència aparent, i alguns fins i tot deixaven de banda un cinisme habitual inspirat en part en els gestos de la mateixa família reial aquests últims vint anys. Tots es posaven barrets estridents i es declaraven contents per l'enllaç.

Què era aquest dia per als britànics? Què esperaven trobar reflectit en aquest enllaç? Doncs a la capital escocesa, alguns hi veien dos estudiants de la universitat d'Edimburg que sempre tindran un record especial del lloc on es van econèixer. Altres veien en Kate Middleton la possibilitat que la família reial es modernitzi, o que almenys aquesta generació més jove tingui els peus més a terra.

Ara bé, la capacitat de la família reial d'unir el país, que ahir era molt evident, no depèn tant de les persones com del fet que la institució no té cap poder. Són una part de l'escenari. Mentre per Downing Street passaven Thatcher, Major, Blair, Brown i ara Cameron, la reina potser ha canviat la bossa de mà, però la resta és invariable. La Casa Reial mai no carrega amb la responsabilitat per cap decisió política. Mai no paga pels errors del govern de torn.

Deixar enrere els antics errors

Potser amb aquest enllaç els britànics veuen la possibilitat de conservar aquest element de l'escenari nacional, deixant enrere els errors dels últims trenta anys. Potser veuen la possibilitat d'una institució més normalitzada per als dies que corren. Una família reial per al segle XXI, deien alguns diaris.

Els britànics potser saben que aquesta imatge unificadora es el que té més valor, potser l'únic de valor, que conserva la família reial. Per això la policia va detenir dijous una vintena d'okupes a Londres oficialment per robar electricitat de la xarxa. Per això va prohibir l'entrada al barri de Westminster a un centenar d'activistes antisistema. Per això tres joves que volien escenificar la decapitació del príncep Andreu van passar per comissaria. I per això aquestes noces han estat l'operació de seguretat més costosa del Regne Unit: la imatge d'unificadora no tolera dissidents ni manifestants antimonàrquics.

stats