Crònica 30/03/2012

La vaga general, primera plana de la premsa internacional

Natalia Araguás
2 min

BARCELONA.Els principals mitjans d'Europa i Amèrica van fer-se ressò ahir de la vaga general. The Guardian va fer un seguiment minut a minut de la jornada que va ocupar la portada de la seva web, sota el títol: "Crisi a l'Eurozona: la vaga sacseja Espanya". El rotatiu es preguntava si, tres mesos després de guanyar les eleccions generals, Mariano Rajoy encara té el suport de la majoria. També l'edició digital de la BBC va cobrir la protesta, tot convidant els lectors a enviar fotografies i vídeos.

A França, Le Monde va seguir la protesta a través d'un blog titulat "L'Espanya desencantada: cròniques d'un país en lluita contra la crisi", en el qual va oferir un retrat dels vaguistes, tot explicant les motivacions que els havien dut a mobilitzar-se. Prèviament, el vespertí francès ja havia dedicat la portada en paper a la qüestió, amb el títol: " Vagues, recessió i dèficit: Espanya es converteix en la gran preocupació d'Europa". La web de Libération va apuntar a la generació nimi (ni mileurista) com a clau de l'èxit de la participació.

Il Corriere della Sera va dedicar un article a la vaga a la seva portada digital, amb vídeo inclòs. També l'edició online de l'alemany Die Welt , que va destacar que el govern de Rajoy no està disposat a canviar els seus plans "destinats a animar el mercat laboral i a fomentar la contractació per part dels empresaris" malgrat la protesta. El setmanari Der Spiegel va posar l'èmfasi en el fet que Espanya és l'estat de la UE amb l'índex d'atur més gran i amb les pitjors perspectives laborals per als joves. La vaga també va ser objecte de titulars a les cadenes alemanyes de notícies 24 hores N-TV i N24, així com als telenotícies de les emissores públiques i privades.

La protesta va travessar fins i tot l'Atlàntic. The New York Time s va titular a la seva web "Els sindicats espanyols comencen la vaga general", i va comentar que "la indústria pesant i amplis sectors de la xarxa de transports van quedar paralitzats". El servei de notícies Bloomberg va relacionar la protesta amb la baixa cotització dels bons espanyols. L'edició digital de Clarín també va oferir una àmplia cobertura del tema, amb una nota editorial en què considerava que "Espanya s'apropa a l'Argentina de finals dels 90". El mexicà La Reforma va destacar que la vaga general estava tenint "un seguiment molt desigual".

stats