SUCCESSOS
Crònica 27/12/2011

La gent gran, al punt de mira dels lladres

Laura Díaz-roig
2 min
EL TESTIMONI DE LA VÍCTIMA
 A finals de novembre tres noies van robar un sobre amb 400 euros que Carmen Ber acabava de treure del banc al costat de casa seva a Vilafranca del Penedès. Quan obria el portal va sentir unes monedes que queien a terra. Les noies la van envoltar i en pocs segons van arrencar a córrer amb el sobre, sense que ella se n'adonés.

Carmen Ber encara se sorprèn quan recorda que, fa dos mesos, tres noies li van robar un sobre amb 400 euros. Ho explica així: "No vaig notar res, el tenia a la bossa i de cop ja no hi era. Com pot ser que no veiés res?" La tècnica del furt va ser fàcil. Un migdia de finals de novembre, Ber havia anat al banc a treure diners per convidar a sopar els seus néts i els va guardar en un sobre dins de la seva bossa de mà, penjada al coll. Algú la va seguir els pocs metres que separen la sucursal de casa seva, però ella no va veure ningú. Quan obria el portal de casa, va sentir unes monedes que queien a terra i, tot seguit, va observar que estava envoltada de tres noies. "Senyora, li han caigut unes monedes", li va dir una, amablement. Ella va mirar a terra i va dir que ja les recolliria després.

Van passar pocs segons, però les tres noies van començar a córrer i, quan va mirar la bossa, el sobre amb els 400 euros no hi era. "No podia respirar, però vaig anar tan ràpid com vaig poder un altre cop cap a la caixa", explica Ber, que camina ajudant-se d'un bastó. Allà van anul·lar la llibreta, que també era al sobre. No podria identificar les noies que l'hi van robar perquè no va tenir temps de veure-les.

Població diana

"Les persones grans són una població diana, molt vulnerable a possibles delictes. Aquesta indefensió varia en funció de les seves característiques: si viuen soles, quin grau de dependència social i econòmica tenen i si estan malaltes", reflexiona Miquel de Paz, agent de la Unitat de Proximitat i Atenció al Ciutadà dels Mossos d'Esquadra. De Paz explica que, malgrat que també pateixen robatoris amb violència, són un col·lectiu relacionat amb les estafes. Al carrer, per exemple, són típics l'engany del tocomocho -oferir un fals bitllet de loteria suposadament premiat i proposar compartir el premi-, l'estafa de la taca i la de les monedes, com li va passar a Carmen Ber. Als domicilis, són comunes les visites de falsos professionals, les persones que s'identifiquen amb l'excusa de vendre productes i les revisions del gas encobertes.

"La gent gran reacciona si se'ls escolta i se'ls mostra afecte, i es refien", apunta De Paz, que detalla que el perfil del lladre és el d'una persona amb facilitat de paraula, gran habilitat social i bona presència. "Són les típiques persones de les que no ho diries mai i normalment van en grup", assegura. Els delictes, majoritàriament, no van acompanyats de violència o agressions, tot i que arran de l'augment del preu de l'or i de la facilitat per vendre'l, també hi ha més robatoris amb violència de collars, rellotges i polseres.

Els Mossos d'Esquadra fan un intens treball de sensibilització, així com d'assistència i prevenció, impartint xerrades a gent gran. Aquest any han fet més de 1.200 sessions. De Paz sintetitza aquest treball: "Oferim consells a tenir en compte. Han de ser desconfiats amb els desconeguts, no deixar-los entrar a casa. Els recordem que és millor que surtin acompanyats i no facin ostentació de cadenes i rellotges, i que portin el moneder on puguin notar-lo. Coses que semblen lògiques, després al carrer es veuen diferent". Les precaucions disminueixen la probabilitat de convertir-se en víctima de robatoris i estafes.

stats