SERVEIS SOCIALS
Crònica 30/09/2011

Els geriàtrics se salven de la tisorada

El Govern confirma que la tisorada en residències i centres concertats serà més lleu del que es va anunciar dilluns. Dels dos mesos de pagaments ajornats s'ha passat a un màxim de mig mes pendent.

Maria Ortega
2 min
Dues residents del centre Sophos de Sant Joan Despí, un dels geriàtrics afectats per l'ajornament de pagaments del Govern.

Barcelona.Les residències i els centres amb places concertades que atenen gent gran, discapacitats, malalts mentals i drogodependents han parat el cop. El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, va confirmar ahir que el Govern farà marxa enrere en l'anunci de congelar durant dos mesos els pagaments a les entitats que presten aquests serveis i la tisorada final serà força més suau. Aquests centres cobraran íntegrament la subvenció corresponent a l'octubre, tal com ja avançava ahir aquest diari, i pel que fa als pagaments del mes de setembre, les residències amb places concertades percebran com a mínim el 50% de la subvenció -el percentatge podrà ser més gran en funció de les necessitats i les característiques de cada centre- i les col·laboradores el 65%.

La quantitat pendent -com a màxim, corresponent a 15 dies de setembre- s'abonarà, segons el conseller, abans que acabi l'any. Un "alleujament" per a les entitats del tercer sector, que ja havien advertit que, si hagués tirat endavant, la congelació de pagaments anunciada amenaçava la continuïtat de molts dels serveis que ofereixen.

El canvi de plans del Govern s'explica, segons Cleries, perquè dilluns es van posar sobre la taula uns "problemes puntuals de tresoreria" però que estaven fonamentats en uns "números que no estaven tancats". Segons el conseller, l'anunci dels dos mesos de tisorada va ser un "preavís" per posar en situació les entitats. "Hem vist que el problema no era tan gran", va explicar per justificar el canvi d'estratègia, moments abans de reunir-se amb la comissió de seguiment que la conselleria i les entitats han creat aquesta setmana per gestionar el possible impacte dels pagaments endarrerits. En aquesta primera trobada de la comissió, ja es va començar a perfilar la manera com aquesta mesura afectarà els diferents actors.

La presidenta de la Taula del Tercer Sector, Àngels Guiteras, respirava ahir, tot just concretat l'abast de la tisorada, "una mica més tranquil·la" i destacava la "ràpida reacció del sector" i la "bona gestió" del conseller per trobar una via que no amenacés les entitats. L'anunci de dilluns havia situat, al seu entendre, el sector en un punt "molt complicat" i el canvi en l'abast de la mesura permet que "el rumb sigui més fàcil de reconduir".

stats