LA RECONSTRUCCIÓ DEL PARTIT LABORISTA BRITÀNIC Reportatge
Crònica 07/02/2011

Els germans Miliband fan les paus al Regne Unit

Eva Ontiveros
2 min
Ed Miliband (dreta) abraça el seu germà David després d'aconseguir  el lideratge del Partit Laborista, al setembre de l'any passat.

Corresponsal a londresPotser sí que l'exministre britànic d'Afers Estrangers David Miliband es va enfadar, i bastant, quan el passat mes de setembre seu germà petit Ed el va agafar per sorpresa i li va prendre de les mans el lideratge del Partit Laborista britànic i el protagonisme en unes primàries. Però si aquest és el cas, avui ningú no ho diria.

Tot i que des d'ençà Ed ha intentat incloure David en el seu equip d'oposició, el primogènit dels Miliband va decidir desentendre's de la política i agafar-se unes vacances, i va fer tot el possible per desaparèixer del mapa. Per compensar l'estrès patit a la seva antiga feina al ministeri i com a hereu evident de Gordon Brown i Tony Blair, avui en dia David treballa a mitja jornada com a mestre en una escola del nord de Londres i té un càrrec com a director no executiu al Sunderland, un equip de futbol que va fent a la cua de la Premier League.

Però tard o d'hora havia de retornar a la primera línia de foc. Ed ha tingut la delicadesa de ressuscitar un projecte de David: el Movement for Change. Irònicament, el Moviment pel Canvi va ser creat durant la campanya per aconseguir el centre del partit. Consistia en un equip de 1.000 voluntaris, captats i entrenats a nivell local, que tenien com a missió conduir iniciatives per millorar les condicions de vida en els seus veïnats i comunitats.

La nova fase d'aquesta revolució social dels germans Miliband és crear un veritable "exèrcit" (paraula de Miliband, no meva) de 10.000 voluntaris per promoure campanyes per protegir serveis de salut, d'educació o habitatge social amenaçats per l'onada de retallades en pressupostos que gradualment s'està escampant pel Regne Unit. Més o menys, suposa el contraatac laborista a la Big Society proposada pel primer ministre britànic, David Cameron, i el Partit Conservador.

Si tot va bé, la maquinària s'hauria de posar en marxa al març. El proper pas és resoldre'n el finançament, i sovint quan es parla de diners és quan sorgeix la controvèrsia. L'ànima generosa que injectarà saba nova a l'exèrcit Miliband és ni més ni menys que Lord Sainsbury of Turville, el gran benefactor del Partit Laborista (15,4 milions d'euros en donacions en 15 anys). Però en aquesta ocasió el xec s'ha escrit a nom de Movement for Change, i no pas del partit, per evitar confusions.

Crítics amb el projecte

Ed Miliband està convençut que la idea del seu germà és la millor manera de reprendre el contacte amb les bases del partit, d'instil·lar l'essència del laborisme a la societat de l'arrel cap amunt. Una manera pràctica de reconciliar-se amb els adults desencantats després de 13 anys de govern New Labour i de recaptar el vot jove. I, per què no, una manera pràctica també de reconciliar-se públicament amb el seu germà i tenir-lo a mà per refer el llarg camí cap al govern.

La llàstima per als laboristes és que no tothom està tan entusiasmat amb el projecte.

Segons el setmanari The New Statement , David Miliband va dur a terme una campanya excepcional llevat d'una penosa excepció: el Movement for Change. Malgrat l'afinitat pel partit, aquesta publicació no ensucra les seves paraules quan diu que la idea sempre va ser el taló d'Aquil·les de David. Un pla que en el millor dels casos dividirà el partit i, en el pitjor, acabarà en un estrepitós fracàs.

stats