Crònica 03/06/2011

La gestió de la crisi a Alemanya provoca una allau de crítiques

Alemanya és al punt de mira per la gestió que està fent de l'anomenada crisi del cogombre. Després d'haver provocat el caos en l'agricultura europea, Angela Merkel es va disculpar ahir a Zapatero.

Isaac Lluch
2 min
La gestió de la crisi a Alemanya provoca una allau de crítiques

BERLÍN.Escherichia coli

L'opinió pública alemanya està molt atenta a tots els avenços en la informació científica que hi pugui haver sobre el cas del bacteri Escherichia coli (EHEC), ja que del govern no n'espera gaires notícies. La ministra federal d'Agricultura i Protecció del Consumidor, Ilse Aigner, va defensar la política comunicativa d'Hamburg, alhora que admetia que la situació al país és "preocupant". El missatge continua sent que "les causes exactes dels fets encara no s'han pogut delimitar".

Després de centenars de proves, els experts no estan ni tan sols segurs si es pot fer responsables els productes agraris de l'epidèmia que està duent a metges i personal sanitari al límit de les seves forces en diversos hospitals del país. Per exemple, ahir a Rostock van ser ingressades 24 persones amb EHEC, 12 de les quals en estat greu. El germen, admeten els científics, poden haver arribat en tot cas als aliments durant el transport, el carregament o l'empaquetament. Però per l'Institut d'Higiene d'Hamburg, que ara descarta el cogombre espanyol com a font de la infecció, l'esperança de descobrir aviat la causa dels 2.000 malalts intestinals -gairebé 500 amb la greu síndrome uremicohemolítica- és remota. En quasi el 80 per cent dels casos d'arreu del món no es troba ràpidament l'origen del germen, va admetre ahir la comissió d'alimentació del Parlament alemany.

Destrucció de verdures

Una part de la premsa critica que les informacions de les autoritats sanitàries han conduït a l'equívoc des del primer moment. Altres mitjans exposen que no només els agricultors espanyols i holandesos s'han vist innecessàriament perjudicats per la crisi alimentària en veure frenades les seves exportacions, sinó que també n'han sortit perjudicats els explotadors agrícoles locals. Estan destruint tones d'enciam, cogombres i tomàquets pel valor de 30 milions d'euros setmanals perquè les notícies sobre el perillós bacteri els fan impossibles de vendre.

En plena època de collita a Alemanya, "cada dia es destrueixen verdures amb un valor d'entre 3 i 4 milions d'euros", es queixa Hans-Dieter Stallknecht, portaveu de l'associació alemanya d'agricultors. També critica durament la gestió d'un govern que continua recomanant que no es consumeixi cap verdura crua vingui d'on vingui. Stallknecht recorda que el sector ja està excepcionalment delmat perquè ha estat el semestre més sec al país des de fa 100 anys.

Ajudes estatals

En una carta oberta a la ministra Aigner, les cambres d'agricultura del nord d'Alemanya van criticar durament l'actitud informativa de l'institut estatal Robert-Koch per haver dit que els grangers locals podrien haver fet un mal ús d'adobs amb fems líquids. Davant la caiguda en picat de la demanda de verdures els grangers de la zona del Rin volen ajuda financera de l'estat. Aigner la demanarà de la UE. I més, després de saber que una enquesta de l'Institut YouGov demostra que "dos terços" d'un miler d'enquestats eviten les verdures crues a causa de la por de l'EHEC. Segons l'Institut Forsa, un de cada dos alemanys ha canviat els seus hàbits alimentaris amb les verdures. També la presidenta alemanya, Angela Merkel, va mantenir ahir una conversa telefònica amb el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, durant la qual, segons fonts de la Moncloa, es va disculpar i es va comprometre a estudiar compensacions per als agricultors espanyols.

stats