Crònica 26/03/2012

El nou model per gestionar les llistes d'espera passa avui el primer tràmit

L.b.
1 min

BARCELONAEl nou model de gestió de les llistes d'espera per a les operacions més comunes, que prioritzarà els pacients en funció de la seva gravetat i l'impacte sobre la qualitat de vida, ja està a punt. Avui li ha de donar el vistiplau el consell de direcció del Servei Català de la Salut (CatSalut), el primer tràmit abans que el Govern aprovi el decret que el regularà. No obstant, si el decret segueix el seu curs habitual, es preveu que entri en vigor d'aquí mig any. El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Miquel Vilardell, ja va instar a aplicar més aviat el nou model de gestió per evitar l'empitjorament dels casos més greus.

El nou model ha de servir per gestionar amb més eficàcia unes llistes d'espera que han crescut un 42% a causa de les retallades. L'espera per a proves diagnòstiques ha baixat, en canvi, de 52 a 48 dies.

El nou model flexibilitzarà els criteris de les 14 intervencions que tenen un temps d'espera garantit de menys de sis mesos. Deixaran de tenir aquesta garantia les vasectomies, les operacions de fimosi i les de galindons i es prioritzaran les cirurgies cardíaques i oncològiques. Les primeres tindran un termini màxim de dos mesos, i les segones, de 45 dies. Les llistes d'espera també es gestionaran territorialment per part d'una comissió d'experts. D'aquesta manera, si un pacient no es pot operar en un hospital perquè té llistes d'espera molt llargues, se'l podrà enviar a un altre per escurçar els temps d'espera. A partir d'ara els pacients es prioritzaran en funció de la seva gravetat, del dolor, del risc de complicació i de l'impacte sobre la seva vida diària.

stats