Crònica 03/04/2011

El govern Cameron retalla a les escoles i al cinema

El Regne Unit estrena amb l'arribada de l'abril l'any fiscal. Aquest exercici estarà marcat per les retallades que ha posat en marxa el govern, que afecten sobretot serveis com l'educació i l'assistència.

Eva Ontiveros
3 min
El govern Cameron retalla  a les escoles i al cinema

Londres.Al Regne Unit l'1 d'abril és el Dia dels Innocents, però enguany ha fet ben poca gràcia a la majoria dels britànics. Casualment aquí l'any fiscal també comença amb el mes d'abril, i aquesta vegada s'ha entrat en una nova era: la de les retallades. A partir de divendres, el que havia estat anunciat pel govern durant els últims mesos s'ha fet realitat, i els ciutadans han sentit el pessic per primera vegada.

Milers de nens arreu del país van arribar a casa amb cartes explicant que a partir de la setmana vinent ja no es podran quedar a l'escola fins a les 6 de la tarda com feien fins ara. Les classes acaben a dos quarts de tres, però moltes autoritats locals oferien un servei d'esplai a les escoles per ajudar els pares i mares que treballen. El govern ha retallat dràsticament la seva contribució directa a les municipalitats, i al seu torn, aquestes han retallat dràsticament el ventall de serveis que ofereixen a les seves poblacions. En alguns casos, no tots, les escoles s'han ofert a seguir amb el servei, però a preus prohibitius per a moltes famílies.

Un altre servei en perill en moltes zones del país són les llars d'infants municipals. Fins ara eren escasses, d'ara endavant encara més. La llista de retallades continua: biblioteques, centres d'esbarjo per a joves, casals d'avis, teatre per a infants, remodelacions d'escoles... De manera més alarmant, els municipis es veuen forçats a adaptar les seves despeses al seu nou nivell d'ingressos, però els polítics al capdavant són conscients que lluiten per a la reelecció. Això implica que moltes retallades van a serveis claus però amb poca visibilitat, com ara assistents socials que ajuden la gent gran a casa o famílies que necessiten personal o recursos per tenir cura d'una persona discapacitada o amb problemes de mobilitat.

Segurament molts dels afectats voldrien portar les seves queixes sobre com solucionar els nous problemes per falta d'ingressos o serveis al Citizens Advice Bureau, un servei gratuït d'assessorament per al ciutadà. Però aquesta organització benèfica rep la majoria dels seus fons de les municipalitats, i no tots tenen la supervivència garantida. L'autoritat local de Shropshire ha dit que ha d'estalviar 76 milions de lliures entre el 2011 i el 2014, i ja ha anunciat que suspendrà la majoria d'autobusos gratuïts per a gent gran i minusvàlids per poder estalviar 235.000 lliures.

A nivell estatal, el govern també ha començat a fer els seus tancaments. Una de les primeres víctimes ha estat el UK Film Council. Ni l'èxit d' El discurs del rei ni tota la màgia d'en Harry Potter han pogut salvar aquesta institució que diu que genera 5 lliures per cada una d'inversió pública. Una altra institució de solera que ha vist minvats els seus ingressos és l'Arts Council England. Buscant una retalla de 19 milions, s'ha retirat el suport financer a 206 entitats, cosa que ha afectat principalment les arts visuals i el teatre. Pel que fa a l'educació, l'organisme que es dedicava a promoure la tecnologia a les escoles també va tancar oficialment ahir, i va acomiadar més de 240 persones. Encara no s'ha calculat quin estalvi suposarà.

Si tot plegat ja dóna peu a una lectura una mica depriment, això no és tot. Les últimes dades -de març- mostren que l'índex de manufactura del Regne Unit va créixer al nivell més baix en els últims 5 mesos, per culpa de la davallada del consum. La possibilitat de l'atur cada cop és més present per a molts britànics, però el govern ha dit que les condicions per cobrar el subsidi s'enduriran, fins i tot per a persones amb problemes de salut o famílies monoparentals. Tot plegat, una bona llufa per al Dia dels Innocents.

stats