GUERRA DE XIFRES LA POLÈMICA DEL DEUTE
Crònica 16/02/2011

El govern de Zapatero desautoritza el PSC

L'executiu espanyol va deixar de nou en evidència el PSC i va donar un cop de mà a CiU. Mentre aquí Nadal veia "inflades" les xifres del deute, a Madrid dos ministres de Zapatero les donaven per bones.

Pere Martí
3 min
PSC, Presidencia

Barcelona.Ja fa temps que entre l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero i el d'Artur Mas han canviat les coses. L'escenari d'entesa és fràgil, però comença a caminar i ha agafat velocitat de creuer després de l'entrevista que tots dos van mantenir a la Moncloa el passat 7 de febrer. I una vegada més, el PSC s'ha quedat al mig, sense gaire marge de maniobra.

Un nou exemple d'aquesta situació es va produir ahir, en plena polèmica sobre les dades del dèficit català. Mentre a Barcelona Joaquim Nadal insistia que el Govern "infla" i "tergiversa" les xifres del dèficit per intentar justificar les retallades que està fent en educació, sanitat i infraestructures, a Madrid dos ministres avalaven les dades que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va enviar a la vicepresidenta Elena Salgado. La ministra d'Economia va assegurar que no veu raons per dubtar de les xifres que li ha fet arribar el Govern. En la mateixa direcció es va pronunciar el ministre de la Presidència, Ramon Jáuregui, que va titllar de "rigorós i seriós" el pla d'ajust català.

Munició contra el PSC

Aquestes paraules dels dos ministres van ser molt ben rebudes al Palau de la Generalitat, perquè es van convertir en munició per fer callar les crítiques dels socialistes. El portaveu, Francesc Homs, va aprofitar per advertir el PSC que no faci el "ridícul", perquè l'informe del conseller Mas-Colell es basa en dades del mateix director general de Pressupostos que hi havia durant el tripartit i, a més, estan avalades per la intervenció de la Generalitat.

Tot i que va dir que no volia entrar en una guerra de xifres, Homs va atribuir la posició dels socialistes catalans als moviments electorals previs a les municipals i hi va treure importància, augurant que després dels comicis del 22 de maig es rebaixarà la tensió. Fins i tot va assegurar que no afectaran la negociació dels pressupostos de la Generalitat, que no s'han d'aprovar fins a l'estiu. "Trobarem una via d'acord amb el PSC perquè és un partit amb una gran responsabilitat", va subratllar Homs, després de recordar que el govern espanyol ha donat per bones les xifres de la Generalitat de manera "molt contundent".

Des del Govern es van valorar les declaracions dels dos ministres com un símptoma que les negociacions de Mas-Colell van pel bon camí, però això no vol dir que l'acord estigui tancat, perquè preveuen que finalment haurà de passar pel Consell de Política Fiscal i Financera i, per tant, n'hi ha per a unes quantes setmanes.

Després de la intervenció de Salgado i Jáuregui, el PSC es va veure obligat a replicar i va negar sentir-se desautoritzat. Com que la millor defensa és un bon atac, la portaveu adjunta del PSC al Parlament, Laia Bonet, va disparar contra el portaveu del Govern, a qui va acusar de ser "el responsable de la propaganda partidista". I va explicar que Salgado no havia avalat els comptes dels Govern sinó que s'havia limitat a remarcar que la Generalitat està en condicions de complir amb "el límit del dèficit i res més". De Jáuregui no en va dir res.

La situació per al PSC és complicada, perquè mentre fan oposició a Catalunya, ahir mateix CiU votava al Congrés amb el PSOE a favor de la llei d'economia sostenible, que inclou la polèmica llei Sinde, i d'allargar la vida de les nuclears. És una dinàmica que va començar amb el suport a la retallada social i que segurament tindrà continuïtat. El que caldrà veure és quina actitud adoptarà el PSC a Catalunya davant d'aquesta pinça.

stats