DISTURBIS AL REGNE UNIT
Crònica 14/08/2011

El govern britànic admet que ha "ignorat" una part de la societat

El govern del Regne Unit ha rectificat i, per primera vegada des que van esclatar els aldarulls, va reconèixer ahir que s'ha "ignorat" una part de la societat i que el país té fractures socials que cal afrontar.

Ariadna Matamoros
2 min
El govern britànic admet que ha "ignorat" una part de la societat

Barcelona.Per primera vegada des que van començar els disturbis a Londres i a altres ciutats angleses, el govern britànic ha fet un gir en el seu discurs i ha reconegut que hi ha comunitats que "han estat ignorades", que "estan fora del flux econòmic que flueix a la resta del país". Són paraules del ministre de Finances britànic, George Osborne, que ahir va admetre que l'onada de violència que ha colpejat Anglaterra des de dissabte passat no és només fruit d'una "criminalitat pura i simple", com va dir el primer ministre, David Cameron, sinó que hi ha un problema social de fons que cal afrontar.

El govern es va comprometre així a aprofundir en les causes del aldarulls, i per aconseguir-ho comptarà amb el consell de l'excomissari de les policies de Nova York, Los Angeles i Boston, Bill Bratton, que ha acceptat la petició de Cameron d'ajudar-los amb les bandes. "El problema no se soluciona a cop de detencions", va dir el mateix Bratton ahir en declaracions a la cadena ABC. "L'arrest és apropiat per als més violents, els incorregibles, però bona part del conflicte es pot solucionar d'altres maneres. No només és un assumpte de la policia, sinó que es tracta d'una qüestió social", va afegir. En les últimes dues dècades, Bratton s'ha guanyat una reputació gràcies a l'aplicació de mesures dures contra el crim, especialment durant els disturbis de Los Angeles el 1992. "El nostre èxit a L.A. va ser una coordinació efectiva entre una actuació policial ferma, però també molt de treball amb les comunitats", va explicar l'expert nord-americà.

Des de l'inici dels aldarulls, Scotland Yard ha detingut més de 1.700 persones, i centenars ja han estat processades, sobretot per delictes de robatori. Els jutjats continuen a ple rendiment aquest cap de setmana amb la declaració dels arrestats, dos dels quals són els sospitosos de dues de les cinc morts que hi ha hagut arran els disturbis.

La policia es manté als carrers

Malgrat dues nits consecutives de calma, la intenció del govern és mantenir 16.000 policies als carrers de Londres, en comptes dels 2.500 habituals, com a mesura preventiva davant un possible rebrot de la violència. A altres ciutats on també va haver-hi aldarulls, com Nottingham, Birmingham i Liverpool, la policia també ha dit que man- tindrà una alta presència d'agents aquest cap de setmana.

Al principi de la crisi, Cameron va manifestar que la policia havia comès "errors" en la seva estratègia, unes declaracions que han tingut una afilada resposta per part de Scotland Yard, que ha defensat la seva gestió i ha arremès contra el govern pel 20% de tisorada previst en el seu pressupost en els pròxims quatre anys. Tot i la pressió de l'oposició i el cos de policia perquè el govern faci marxa enrere en els seus plans de retallades, Osborne va descartar ahir aquesta possibilitat.

Vuit dies després de l'esclat de fúria a Tottenham, la premsa britànica comença a fer balanç. "En una setmana, la Gran Bretanya que coneixíem ha desaparegut per sempre", afirmava el diari Daily Mirror. Després del caos, arrenca la reflexió.

stats