COMISSIÓ NACIONAL DE L'ENERGIA
Crònica 10/03/2012

El govern no fa cas d'un informe per apujar la llum

Ara
2 min

BARCELONA.El ministeri d'Indústria va recordar ahir que l'informe de la Comissió Nacional de l'Energia (CNE) que recomana apujar el preu de l'electricitat un 7% "no és vinculant" i "conté algunes propostes que no són compartides i que no s'adoptaran". Indústria afirma a través d'un comunicat que l'estudi de la CNE "únicament constitueix un element més d'anàlisi per a les mesures que en el futur es puguin adoptar", informa ACN.

El ministeri va rebre l'informe dijous. D'altra banda, la CNE proposa al govern central que instauri un impost sobre el gas natural i els carburants, perquè assumeixi part del cost que suposen les energies renovables i la cogeneració. El regulador energètic demana també que s'elimini el sistema d'incentius per utilitzar el carbó com a energia.

La CNE inclou en l'informe una sèrie de mesures per reduir el problema del dèficit de tarifa, que ronda els 23.000 milions d'euros i que, segons l'organisme, és "insostenible". Per retallar aquest dèficit, proposa retallar els costos regulats del sistema, com les primes a les renovables, la distribució, el transport o el finançament del dèficit. Aquest conjunt d'idees suposarien un estalvi durant aquest any de 2.020 milions.

Com que amb això no n'hi ha prou, la CNE considera que addicionalment s'haurien d'incrementar un 35,5% els peatges (la part del rebut de la llum que es destina als costos regulats i que representa sobre la meitat del rebut).

Segons la CNE, l'any passat les energies renovables elèctriques van cobrir el 33% de la demanda, cosa que sobre l'objectiu del 20% fixat per al 2020 representa un excés del 39%, que en diners són 2.145 milions, informa Efe.

L'entitat també proposa que es financi el cost de les renovables a través dels pressupostos generals de l'Estat o amb una fórmula que inclogui els ingressos que s'obtindran en les subhastes de CO que se celebraran a partir del 2013 i que podrien generar una quantitat d'ingressos pròxima als 900 milions d'euros anuals.

stats