Publicitat
Publicitat

PRIMERES ELECCIONS DE LA PRIMAVERA ÀRAB

Els islamistes volen pactar amb l'esquerra un executiu fort per liderar la transició política

Un govern d'unitat per a Tunísia

Els islamistes moderats d'Ennahda entren a la vida política de Tunísia per la porta gran. Però no volen carregar sols el pes de la transició i criden a formar un govern d'unitat per pilotar-la.

Durant més de vint anys els islamistes, com la majoria de formacions opositores de Tunísia, havien estat sotmesos a la ferotge repressió del règim de Ben Ali. No van jugar cap paper com a força organitzada en la revolució que va derrocar el dictador el 14 de gener, però les eleccions de diumenge els podrien haver donat un triomf incontestable, segons indicaven els primers resultats parcials al tancament d'aquesta edició ahir a la nit.

La jornada de recompte (que simbòlicament es va fer a les magestuoses seus del dissolt RCD, el partit de Ben Ali) va ser maratoniana: amb tots els ulls posats a evitar qualsevol forma de frau, les butlletes van arribar a Tunis des de tots els col·legis del país en urnes escortades per l'exèrcit. La comissió d'observadors de la UE va avalar el procés electoral i el va qualificar de "transparent i creïble".

L'Assemblea Constituent sorgida dels comicis haurà d'elaborar una nova carta magna i escollir un govern provisional que tindrà un mandat d'un any. Per obtenir una majoria Ennahda haurà de pactar amb formacions d'esquerra: bàsicament el Congrés per la Repúblcia i Ettakatol, formacions d'antics opositors que es disputen el segon lloc.

Ennahda no vol afrontar tot sol la transició democràtica i aboga per formar un govern de coalició amb totes les forces que prioritzin l'estabilitat política del país. Els únics que se n'han desmarcat són els grans derrotats dels comicis: el Partit Demòcrata Progressista, l'oposició tolerada sota la dictadura que va apostar per una transició tutel·lada.

Posant de cap de llista Suad Abdelharim, una doctora en farmàcia independent que no porta vel, Ennahda es presenta com una formació moderada i visceralment enfrontada als salafistes, que van ser il·legalitzats perquè rebutgen el sistema parlamentari.

Model turc

Els islamistes moderats s'han esforçat a combatre els recels d'Occident i de les forces laiques tunisianes (i contrarestar la desbandada del turisme) assegurant que defensaran els drets civils i les institucions democràtiques. Esgrimeixen com a model l'AKP turc, que veuen com un exemple de combinació de la modernitat i les arrels culturals musulmanes.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT