Crònica 15/09/2011

"Un govern econòmic no es pot construir d'esquena a la gent"

Canvis "Sempre dèiem que Europa era un gegant econòmic però un nan polític, i amb la crisi, en lloc d'agegantar-se políticament, empetiteix econòmicament" Lideratge "El futur de l'euro es juga avui més en qüestions de confiança que de governança perquè les reformes trigaran mesos"

Carme Colomina
2 min
Jordi Vaquer a la seu del Cidob a Barcelona.

Quin ha estat l'efecte de la crisi econòmica en el projecte europeu?

D'entrada ha posat en dubte les bases de la cooperació i la solidaritat del projecte europeu. Ha fet dubtar a alguns països que ser dins la UE era segur. La crisi ha accelerat la pèrdua de pes mundial d'Europa. No n'ha estat la causa, però l'ha fet molt més evident davant dels països emergents i, fins tot, davant dels Estats Units. També tindrà, però, un efecte positiu d'impuls a les reformes, començant per la governança econòmica. La UE que sortirà d'aquesta crisi haurà de ser diferent.

S'han qüestionat pilars bàsics.

El que donàvem per descomptat és el que ha quedat més tocat. Donàvem per fet que la UE tenia un model econòmic i social més atractiu que la resta i uns recursos econòmics prou potents per desplegar un poder tou. Sempre dèiem que Europa era un gegant econòmic però un nan polític, i en lloc d'agegantar-se políticament, empetiteix econòmicament.

La solució és un govern econòmic?

És una de les solucions, però també cal recuperar la il·lusió. Un govern econòmic no es pot construir d'esquena a la gent. Sobretot quan una part del poble alemany, holandès o finlandès té una imatge de la UE de parasitària, i estem demanant a la gent uns sacrificis que poden durar anys. Estem en un moment tan crític que si no s'afronta l'empresa de tornar a atreure l'opinió pública cap a aquest projecte, qualsevol reforma serà un pedaç. Falta lideratge però no únicament al Consell Europeu, sinó davant l'opinió pública.

I Angela Merkel finalment sembla disposada a assumir-lo?

Després dels mals reflexos inicials, Merkel ha passat del càlcul a curt termini a un de més llarg termini, perquè, al final, la seva salvació real no és el resultat electoral a Berlín o a l'estat de Baden-Württemberg, sinó evitar que la crisi acabi tenint un efecte desastrós en l'economia alemanya. Aquests dies el futur de l'euro es juga molt més en qüestions de confiança que no pas de governança, i Merkel -amb les paraules i els gestos- pot ser clau en el restabliment de la confiança.

stats