LA LLUITA CONTRA ELS VIOLENTS
Crònica 03/04/2012

El govern espanyol vol el nou Codi Penal abans d'acabar l'any

El govern espanyol ha posat la directa. Vol tenir llest abans d'acabar l'any l'enduriment dels càstigs als esvalotadors. Artur Mas avala les reformes per perseguir "per totes les vies" la violència urbana.

Marc Colomer
2 min
Un grup d'esvalotadors, alguns amb la cara tapada, van calar foc en diferents carrers de la ciutat de Barcelona el 29-M.

BARCELONA.El ministre de l'Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, va deixar clar ahir que no li tremolarà el pols a l'hora d'endurir les penes contra els grups d'esvalotadors urbans, al marge de debats de fons. Per això ha accelerat el procés per tenir llesta abans d'acabar l'any la reforma del Codi Penal per respondre a aldarulls com els del 29-M a Barcelona. Una reforma encaminada a equiparar jurídicament a la kale borroka els actes de vandalisme dels esvalotadors habituals -"guerrillers urbans", en paraules del ministre-, una proposta que ja ha encès l'alarma entre destacats juristes, a més dels partits d'esquerra, que demanen serenitat per encarar amb responsabilitat un debat fàcilment exposat al simplisme més populista.

Fernández Díaz va anunciar ahir a l'entrada del comitè executiu del PP que la intenció d'Interior i Justícia és portar la proposta al consell de ministres abans de l'estiu, per tenir temps durant aquest 2012 de superar el tràmit parlamentari.

La guerrilla barcelonina

Per Fernández Díaz, aquests tipus d'actes de violència urbana que va atribuir a "radicals antisistema" que es comporten com "autèntiques guerrilles urbanes" s'han posat de manifest "molt especialment a Barcelona, però no només" a la capital del país. Per això parla de donar "instruments jurídics adequats" a jutges i policies, amb un enduriment que situï "el Codi Penal a l'altura de l'agressió que s'està provocant a la societat". Però no va donar més detalls de per on passa la reforma que impulsa, més enllà que elevarà a dos anys la pena mínima de presó, que els fiscals podran sol·licitar presó provisional i que els jutges la podran decretar. Per defensar-ho va recórrer a l'argument que d'aquesta manera la legislació espanyola es posaria al nivell de França o la Gran Bretanya.

Mas ho avala; Navarro recela

Fernández Díaz va recollir ahir un aval significatiu. El del president de la Generalitat, Artur Mas, que si bé va dubtar que aldarulls com els de la setmana passada puguin equiparar-se a actes de terrorisme, sí que ho va considerar " kale borroka en estat pur". Una posició que es contradeia, per cert, amb l'expressada pel secretari general de CDC, Oriol Pujol, que va demanar expressament "defugir la tipificació com la de kale borroka ", a la vegada que apostava per un tractament "diferent del simple gamberrisme".

En canvi, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va rebutjar, d'entrada, la reforma legislativa, i va advocar per esgotar primer els recursos que ja dóna l'actual Codi Penal. La portaveu adjunta del PSC al Parlament no es va estar de lamentar que en època del tripartit "es culpava el Govern" en casos de violència com el del 29-M, mentre que amb CiU al Govern la "culpa" ha passat a ser exclusivament dels violents. Tant la portaveu d'ICV, Laia Ortiz, com la secretària general d'ERC, Marta Rovira, van deplorar la "precipitació" entorn al que consideren un "despropòsit" del govern espanyol del PP.

stats