ELS COMPTES DEL GOVERN
Crònica 02/03/2011

El govern espanyol vol més control del dèficit

L'Estat ha reduït el seu dèficit i considera que les autonomies han de fer el mateix amb més contundència. Ara demanarà un control més estricte, mentre que el Govern reclama "lleialtat institucional".

Miquel Codolar Sara González
2 min
El govern espanyol vol més control del dèficit

Madrid/Barcelona.La vicepresidenta i ministra d'Economia, Elena Salgado, va anunciar que Catalunya ha tret la quarta nota més dolenta de la classe, amb un dèficit de 7.607 milions d'euros, un 3,86% del PIB, en el tancament del 2010. Per millorar els comptes, el govern espanyol ha decidit prendre mesures, pressionat pels mercats internacionals i per la UE. Per dur a terme un "seguiment estricte", obligarà a publicar la nota de l'examen del dèficit de cada autonomia cada tres mesos. Fins ara l'havien de lliurar cada mig any.

Les autonomies amb pitjors notes i que no compleixen els objectius de reducció del dèficit del 2,4%, que són la meitat, estaran obligades a ensenyar els seus comptes. Tothom haurà de saber a què es comprometen, com una demostració del "compromís" per millorar els resultats i com una mesura per permetre més rigor en el seguiment dels plans de dèficit. No obstant això, un mes després que el Govern entregués el seu, el ministeri va exposar ahir que encara no se l'ha començat a mirar.

A més, l'Estat sotmetrà a "simulacions" basades en els plans d'ajustament les autonomies "per evitar desviacions imprevistes a finals d'any", cosa que Salgado considera que s'ha produït en el cas de Catalunya. I és que al desembre Salgado va dir que, a falta de conèixer la totalitat de les dades, Catalunya tenia un dèficit de l'1,71% del PIB i només Castella-la Manxa i Múrcia superaven el límit permès per l'Estat.

El Govern es va mostrar molest per aquest canvi de valoració de les finances catalanes, que va interpretar com una diferència de tracte respecte al govern tripartit i al de CiU. El portaveu del Govern, Francesc Homs, va esmentar el fet que el 24 de novembre, a tan sols quatre dies de les eleccions, Salgado donés per bons els comptes que va presentar el tripartit i assegurés que Catalunya compliria els objectius de dèficit i ara, en canvi, consideri que és una de les quatre comunitats amb pitjors xifres.

Responsabilitat

"Ells conviden a cafè i després et diuen que paguis el compte", va dir Homs per resumir el pols sobre les finances. "Alguna responsabilitat deu tenir el govern espanyol", va insistir, i per això va instar l'Estat a complir el "principi de lleialtat institucional". El Govern va lamentar que des de Madrid es prenguin decisions "improvisades" que obliguen les comunitats, a parer seu, a generar més despesa sense rebre compensacions i després es critiqui que gasten massa. Homs va posar d'exemple la rebaixa del cost del bitllet de Rodalies que va aprovar el consell de ministres divendres passat, que ha deixat en mans de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM).

Però segons les dades de Salgado, només els dèficits de les Illes Balears (4,16% del PIB), Múrcia (4,95%) i Castella-la Manxa (6,47%) són pitjors que el de Catalunya (3,86%). Encapçala el rànquing Madrid (0,69%). En total, el dèficit de les autonomies s'ha situat en el 2,8% davant del 2,4% exigit. Salgado va indicar que aquestes dades es tractaran a la pròxima reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), que es celebrarà a finals de març o principis d'abril, en què les comunitats hauran de presentar el seus plans de dèficit.

El dèficit públic del 2010 amb totes les administracions va tancar en 92.227 milions d'euros, el 9,24% del PIB, una dècima millor que el 9,3 previst. Salgado va afirmar que les dades confirmen i superen les previsions.

stats