Crònica 28/06/2011

El govern espanyol no crearà el fons acordat per als acomiadaments

Miquel Codolar
1 min

Madrid.Ahir es va viure un nou capítol en el difícil equilibri per fer les reformes que demana Europa, tenir el suport parlamentari per aprovar-les i no fer res que pugui treure vots al candidat socialista a les generals, Alfredo Pérez Rubalcaba. La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, va manifestar que el govern espanyol ajornarà almenys un any la creació d'un fons similar a l'austríac per pagar acomiadaments, que exigiria aplicar mesures impopulars com augmentar les cotitzacions socials o incloure un nou capítol als pressupostos. La decisió suposa incomplir la reforma laboral, que fixava que el fons havia d'estar en marxa l'1 de gener del 2012.

Al Congrés CiU va tornar a permetre al PSOE aprovar una reforma, la reforma de les pensions, en aquest cas després d'haver consensuat més d'una cinquantena d'esmenes. Entre aquestes esmenes hi ha la millora de la pensió de viudetat, que situa la base reguladora del 52% actual al 60%, i la d'orfandat, que es podrà percebre fins als 21 anys, i fins als 25 anys si no hi ha altres ingressos. Per impulsar la natalitat s'incrementarà el període extra cotitzat per un dels pares, de manera gradual fins al 2018, que passarà dels 112 dies als 270 dies per cada fill.

El PNB es va abstenir i la resta de grups van votar en contra d'una reforma que s'haurà de debatre al Senat abans d'aprovar-se definitivament al Congrés. S'aplicarà a partir del 2013 i fins al 2027 per retardar l'edat legal de la jubilació fins als 67 anys i incrementar el període per calcular la prestació dels 15 als 25 anys. Ahir es van introduir novetats com una nova esmena del PSOE que reflecteix l'acord entre el govern espanyol i els sindicats per integrar els treballadors domèstics al règim de la Seguretat Social.

stats