INFRAESTRUCTURES
Crònica 18/10/2011

El govern espanyol dóna per fet el Corredor Mediterrani

El govern espanyol està convençut que Brussel·les donarà demà llum verda al Corredor Mediterrani. El ministeri de Foment fins i tot ja prepara un acte de celebració a la Llotja de Mar de Barcelona.

Carles Arbolí
2 min
El govern espanyol dóna  per fet el Corredor Mediterrani

BARCELONAEl ministeri de Foment treballa amb el convenciment que demà la Comissió Europea (CE) inclourà el Corredor Mediterrani entre els eixos prioritaris d'infraestructures ferroviàries 2014-2030. El mateix ministre, José Blanco, ja ha confirmat la seva presència en un acte amb la societat civil catalana que es farà dimecres, a partir de les set de la tarda, a la seu de la Cambra de Comerç de Barcelona, només poques hores després que l'eurocomissari de Transports i vicepresident de la Comissió Europea, Siim Kallas, faci pública la decisió. El gest de Blanco ha estat interpretat com la confirmació que finalment l'eix mediterrani serà un dels escollits, malgrat que encara es desconeix si arribarà fins a Algesires, com demana Catalunya, o bé si es liquidarà a València o Cartagena.

Sigui com sigui, l'anunci de la presència del ministre de Foment a Barcelona per una suposada celebració no ha agradat gens a la Generalitat. El Govern considera "precipitada" i "electoralista" la presència de Blanco a Barcelona coincidint amb la decisió de la Comissió Europea sobre el Corredor Mediterrani,

L'executiu català està molest per la participació del portaveu del govern espanyol en un acte a la Cambra de Comerç de Barcelona, fins al punt que la presència del president de la Generalitat, Artur Mas, és encara una incògnita, ja que, més enllà del malestar, s'assegura que no ha rebut cap tipus d'invitació a l'acte.

El ministeri de Foment es mantenia ahir instal·lat en el mutisme amb l'excusa que encara no té confirmació oficial del traçat que finalment rebrà el suport de la Comissió Europea en forma de fons comunitaris -cobreixen el 10% del cost del projecte-, malgrat que hi ha optimisme. El mateix Blanco s'ha mostrat públicament diverses vegades del tot convençut que el Corredor Mediterrani serà al llistat d'eixos prioritaris a partir de demà, en què culminen mesos de negociacions per situar el corredor al mapa.

Fa deu dies, fins i tot l'eurodiputat català, Ramon Tremosa, va filtrar que, segons les seves informacions, Brussel·les ja havia començat a informar de la seva decisió a diversos eurodiputats que apunten que el mapa al qual van tenir accés mostra la línia del corredor des de França fins a Cartagena i, per tant, deixaria fora l'últim ramal fins a Algesires. Aquesta solució no satisfà, però, els interessos catalans ni els del País Valencià, que consideren fonamental per al creixement econòmic la connexió pel litoral fins a Algesires. El diputat de CiU al Congrés, Pere Macias, ja va admetre divendres que tem que Brussel·les opti per incloure un Corredor Mediterrani que es desviï cap a Madrid, i d'allà cap a Algesires. La CE també hauria descartat el corredor pel centre dels Pirineus, que és una altra de les prioritats del govern espanyol, però en canvi també es posicionaria a favor del corredor atlàntic a través del País Basc.

stats