LA REFORMA LABORAL LES MESURES
Crònica 11/02/2012

El govern espanyol facilita l'acomiadament de 20 dies

El govern espanyol aprova la reforma laboral, el setzè canvi en més de 30 anys. Des d'avui l'acomiadament barat és molt més fàcil d'aplicar i afecta tots els treballadors, també els d'empreses públiques.

Joan Faus
4 min
El govern espanyol facilita l'acomiadament de 20 dies

MADRIDAcomiadar treballadors serà molt més fàcil i barat des d'avui, quan entri en vigor el decret llei de la reforma laboral que va aprovar ahir el govern espanyol. La reforma satisfà les principals demandes dels empresaris i les institucions europees: eliminar les rigideses del mercat laboral dotant-lo de més facilitats per acomiadar treballadors, però, alhora, de més flexibilitat per reorganitzar plantilles i horaris, i evitar, precisament, possibles acomiadaments. La ministra de Treball, Fátima Báñez, va titllar la reforma "d'històrica" perquè "ataca l'arrel" dels problemes del mercat laboral. Pretén "frenar la sagnia" de l'atur -amb una taxa del 22,9% i del 50% en els joves- a curt termini i establir les "bases d'una ocupació més estable", és a dir, menys temporal, per quan es recuperi l'economia. La reforma s'ha aprovat com a decret llei, però es tramitarà com a projecte de llei al Congrés de Diputats, on podria patir algunes variacions.

Acomiadament barat i ràpid

Nou mesos amb menys ingressos

El decret llei aclareix les causes d'extinció del contracte ordinari. Ho fa de manera retroactiva. Les empreses que des d'avui faci nou mesos consecutius que tinguin una reducció "persistent" d'ingressos o beneficis podran acomiadar, sense cap autorització administrativa prèvia, els seus treballadors amb una indemnització de 20 dies per any treballat. Una quantitat que no podrà superar el valor de 12 mesos de sou. Si el treballador considera que no hi ha justificació, podrà acudir a un jutge. En cas que li doni la raó i l'acomiadament sigui improcedent cobrarà una indemnització de 33 dies per any amb un màxim de 24 mesos. Fins ara, ja es podia acomiadar amb 20 dies, al·legant causes econòmiques, però com que no quedava emmarcat en un període concret es feia servir molt poc, ja que l'empresari havia d'esperar que la justícia dirimís si hi havia o no motius. També afecta els expedients de regulació d'ocupació (ERO), en què es podien arribar a pagar indemnitzacions de 90 dies. Ja no cal autorització administrativa prèvia a l'ERO. Si no hi ha acord, decideix l'empresari i els treballadors poden recórrer a la justícia. Els empresaris que presentin un ERO per a un mínim de 100 persones hauran de contractar, amb una empresa externa, una recol·locació per un mínim de sis mesos.

L'improcedent a 33 dies

Fi a la indemnització de 45 dies

A partir d'avui els acomiadaments que no estiguin justificats tindran una indemnització de 33 dies amb un màxim de 24 mesos. Aquesta opció ja existia, però la que s'utilitzava més era la de 45 dies amb un màxim de 42 mesos, que ara desapareix però es respecta l'antiguitat. Un exemple amb la data d'avui: si una persona va entrar a treballar l'11 de febrer del 2011 i se l'acomiadada l'11 de febrer del 2013 cobrarà la mitjana d'un any amb indemnització de 45 dies, i la de l'altre any, de 33 dies. Cal recordar que si l'acomiadament és procedent, amb causa, es pagaran els 20 dies esmentats anteriorment.

Contracte d'emprenedors

Foment pels joves i aturats

Es crea un nou contracte per a empreses menors de 50 treballadors. L'empresari que contracti de manera indefinida, amb un període de prova d'un any, un menor de 30 anys tindrà una deducció de 3.000 euros per cada contracte. Rebrà més ajudes si contracta un aturat. Els autònoms i les pimes creen el 95% del conjunt de llocs de treball.

Noves bonificacions

Ajudes per joves, dones i aturats

Es donarà als empresaris una bonificació a la quota de la Seguretat Social de fins a 3.600 euros per la contractació indefinida de joves d'entre 16 i 30 anys durant tres anys. La bonificació creixerà amb els anys i serà superior per les dones en sectors en què estan poc representades. Si es contracta indefinidament un major de 45 anys que ha estat a l'atur 12 dels últims 18 mesos, l'empresari rebrà una bonificació de 4.500 euros.

Més formació

Un mínim de 20 hores a l'any

Hi haurà un compte de formació similar al de la Seguretat Social durant tota la vida professional. El treballador que faci més d'un any que treballa en una empresa tindrà dret a 20 hores a l'any de formació pagades per la companyia sobre una temàtica vinculada a la feina. Els contractes de becari seran fins als 30 anys fins que l'atur baixi del 15%, que passaran als 25.

Flexibilitat i negociació

Reducció a les empreses públiques

S'adopten mesures de flexibilitat d'horaris i producció a les empreses. Pel que fa a les companyies públiques, es defineixen millor les causes econòmiques que permeten acomiadar treballadors interins, però en cap cas funcionaris. En negociació col·lectiva, es dóna prioritat al conveni empresarial enfront del sectorial. A més, es limita a dos anys la pròrroga per renovar un acord que ha expirat. Fins ara no hi havia límit. Si empresaris i treballadors no arriben a un pacte s'hauran de sotmetre a un arbitratge d'una comissió nacional de convenis col·lectius. També es facilita que no es puguin aplicar els convenis sempre que s'al·leguin causes econòmiques.

Menys temporalitat

Un màxim de dos anys

La reforma prohibeix encadenar contractes temporals més enllà dels dos anys. Això sí, a partir del 31 de desembre d'aquest any, quan s'espera que l'economia hagi millorat. També inclou un contracte estable a temps parcial més flexible, en el qual les hores extres es tindran en compte com a base de la cotització i càlcul de la prestació d'atur. A més, les empreses de treball temporal podran funcionar com a agències de col·locació.

stats