EL NOU FINANÇAMENT
Crònica 17/03/2012

El govern espanyol avisa que vetarà la consulta pel pacte fiscal

La Moncloa marca les regles del joc: el finançament autonòmic és una qüestió d'Estat i Catalunya no pot votar-lo en una consulta unilateral. Per això, Rajoy està disposat a fer complir "la Constitució i la llei".

J. Rusiñol / O. March
3 min
NEGOCIACIÓ DIFÍCIL
 Oriol Pujol, en aquesta imatge al Parlament, va reconèixer ahir la complicació de les negociacions polítiques del pacte fiscal.

MADRID/BARCELONA."Tot fa pensar que la negociació política del pacte fiscal no anirà gens bé", va assegurar ahir Oriol Pujol, futur secretari general de CDC, en una entrevista a Catalunya Ràdio. Per això, immediatament va donar per feta una qüestió que fa mesos que sobrevola la política catalana: una consulta popular per legitimar la demanda d'un nou model de finançament. Una proposta que la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ja es va encarregar de descartar ràpidament.

La número 2 del govern de Rajoy va deixar clar que el finançament autonòmic de les comunitats de règim comú, com Catalunya, té ben poc de bilateral a l'hora de la veritat. Santamaría, advocada de l'Estat, va subratllar que, d'acord amb les sentències del Tribunal Constitucional, les comunitats autònomes i els ajuntaments només poden consultar la ciutadania sense que sigui vinculant i només sobre aquells temes en què tenen competència. Des del seu punt de vista, el pacte fiscal "excedeix" aquest àmbit. No ho va dir explícitament però va quedar clar que la Moncloa només acceptaria revisar el sistema actual com s'ha fet fins ara: negociant entre governs però passant pel sedàs del Consell de Política Fiscal. A més, va recordar que els referèndums d'obligat compliment només els pot autoritzar l'Estat. "Aquesta és la posició del govern, a qui toca complir amb la Constitució i la llei", va afirmar.

Mirant als 'barons' del PP

Les paraules de la vicepresidenta espanyola eren la resposta governamental a una setmana marcada per un rebrot de l'interès de la dreta mediàtica madrilenya cap als passos que fa Catalunya. Abans d'ahir, la contundent portada del diari ABC amb el titular "Catalunya. Tenim un problema", va encendre els llums d'alarma a Madrid sobre la llei de consultes, emmarcada en una suposada ofensiva catalana de desafiament a l'Estat.

Amb el seu missatge, nítid, Santamaría també contestava als barons del PP, com el gallec Alberto Núñez Feijóo, que durant els últims dies han demanat amb més insistència una reforma del model de finançament actual, impulsat per l'anterior govern tripartit de la Generalitat. Queda clar a poc a poc que la negociació del pacte fiscal haurà de conviure amb les reclamacions financeres de les altres autonomies, gairebé totes del PP.

De fet, les paraules que va pronunciar ahir Oriol Pujol són les més pessimistes de les que han dit -almenys en públic- els dirigents de CiU i del Govern sobre les expectatives d'èxit del pacte fiscal. El president de la Generalitat, Artur Mas, sempre s'ha mostrat prudent pel que fa a aquesta qüestió i, de portes enfora, ha venut el nou model com l'última oportunitat per refer les relacions amb Espanya.

Pujol alerta del "xoc de trens"

"El xoc de trens entre Catalunya i Espanya ja s'està produint", va alertar ahir Pujol, que aposta obertament per, si fracassa la negociació política, consultar la ciutadania sobre el nou model de finançament. Una negociació política que, segons el timing del Govern, s'ha d'encetar entre els mesos de setembre i octubre, quan el pacte fiscal que surti del Parlament de Catalunya -l'executiu espera que ho faci amb tant suport com sigui possible, és a dir, amb la llum verda del PSC, ERC i ICV, pel cap baix- arribi a la taula de Rajoy.

Cal tenir en compte, a més, que d'aquí una setmana Pujol es convertirà en secretari general de CDC en un congrés en què la militància -segons les esmenes registrades a la ponència política del conclave- demana més concreció a la direcció sobre el full de ruta a seguir si fracassa el pacte fiscal. La versió inicial del document, redactada per Francesc Homs -futur vicesecretari d'estratègia del partit i portaveu del Govern-, no contempla la possibilitat d'una consulta prèvia pel nou model de finançament.

El cap de files de CiU a Madrid, Josep A. Duran i Lleida, va insistir ahir que "no ha convocat ningú" aquesta consulta. En un comentari a Twitter, el líder d'Unió va deixar clar que no compartia les paraules de Sáenz de Santamaría. Ara bé, també va afirmar que en cas que se celebrés seria legítima perquè "és competència de la Generalitat" consultar sobre el finançament.

Els trens, mentrestant, mantenen la velocitat.

stats