CRISI LES MESURES DE REACTIVACIÓ
Crònica 06/01/2012

El govern espera que aflorin 8.171 milions de frau

El consell de ministres aprova mesures per recaptar 8.171 milions d'euros de frau fiscal. Entre aquestes mesures, estudia accions per limitar el pagament en efectiu i l'autoregulació voluntària de petits contribuents.

Toni Garganté
2 min
AGÈNCIA TRIBUTÀRIA 
 Uns contribuents esperen complir amb els seus deures impositius el primer dia de la campanya de la renda de l'any passat.

BARCELONAEl segon consell de ministres amb mesures econòmiques es va centrar en aspectes de reactivació de l'activitat i de reducció del frau, mentre que l'últim divendres del 2011 el programari es va focalitzar més en retallades per reduir la despesa i a apujar els impostos per augmentar els ingressos. La vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, també va anunciar accions com l'actualització del número d'empreses públiques, fundacions i consorcis de les administracions, però el gruix de les disposicions es van concentrar en la lluita contra el frau.

D'aquesta manera, el govern ha preparat una sèrie d'accions encaminades a aflorar 8.171 milions d'euros, una quantitat que Sáenz de Santamaría va anunciar que era "important", però que és inferior en un 21,4% a la legalitzada el 2011, any en què l'Agència Tributària va recaptar 10.400 milions (entre el 2005 i l'any passat es van recaptar 55.833 milions), amb un increment del 3,6% sobre l'exercici anterior. De la quantitat ingressada, un total de 9.400 milions (+10,6%) van correspondre a actuacions de control i la resta van ser regularitzacions voluntàries. La vicepresidenta no va concretar l'equivalent d'aquestes xifres previst per enguany i es va limitar a destacar que es facilitarà que els ciutadans que creguin que no han pagat tots els seus impostos de manera legal ho puguin comunicar directament.

Autoregulació voluntària

Es tracta que els petits contribuents informin "voluntàriament" a l'administració tributària d'algun "error" fet en les seves declaracions, per evitar l'inici d'una sanció. D'aquesta manera, es facilitaran esborranys de l'IRPF, mentre els inspectors es podran dedicar als grans expedients. El govern vol impulsar acords amb paradisos fiscals com Panamà, les Bahames i les Antilles Holandeses i potenciar el control duaner.

Pagament en efectiu

Una altra de les mesures contra l'economia submergida és la limitació del pagament en efectiu a partir de determinades quantitats, que Sáenz de Santamaría tampoc va especificar. Només va assenyalar que la iniciativa s'inspira en el que s'ha fet a França i Itàlia. L'associació de tècnics d'Hisenda (Gestha) va donar una mica de llum i va demanar a través d'un comunicat que el govern limiti a 1.000 euros el pagament de factures en metàl·lic. Només amb aquesta mesura es podrien recaptar 26.000 milions anuals addicionals, més del triple del que preveu aconseguir tot el pla presentat ahir. A més, la taxa d'economia submergida actual del 23,3% del PIB es reduiria en 5,1 punts.

Seguretat Social en dèficit

La Seguretat Social va tancar el 2011 amb un dèficit de 668 milions, el 0,06% del PIB. Soraya Sáenz de Santamaría va assegurar que la realitat ha quedat lluny de les previsions de l'anterior govern, que va preveure un superàvit del 0,4%. La vicepresidenta va matisar que no hi haurà cap problema per pagar les pensions. Els números vermells de l'any passat són els primers des del 1999, quan la Seguretat Social va deixar de finançar la Sanitat.

Centrals nuclears

Sáenz de Santamaría va informar que el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, encarregarà un informe al Consell de Seguretat Nuclear per veure la viabilitat d'allargar la vida útil de la central de Santa María de Garoña, a Burgos.

stats