LA CRISI DEL SISTEMA FINANCER
Crònica 03/12/2011

El govern en funcions obliga la banca a triplicar el fons de garantia

L'encara vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, obligarà bancs i caixes a triplicar el Fons de Garantia de Dipòsits. El sector interpreta que la mesura vol reforçar el coixí per a futures integracions.

Toni Garganté
2 min
Elena Salgado va presentar ahir l'increment de les dotacions del Fons de Garantia de Dipòsits, obligatori per a bancs i caixes.

BARCELONAEl govern sortint ha deixat un altre encàrrec al sistema financer per reforçar la seva solvència. Amb la reestructuració de les caixes acabada de tancar, la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, va explicar ahir que el consell de ministres va aprovar un augment de les aportacions de 1.600 milions d'euros de les entitats financeres al Fons de Garantia de Dipòsits (FGD). Portaveus del sector van argumentar que la mesura anticipa futurs moviments d'integració en el segment bancari i també possibles problemes i rescats.

De fet, l'FGD cobreix els dipòsits dels clients fins un màxim de 100.000 euros en cas de fallida d'alguna entitat financera i executa les actuacions necessàries per reforçar la solvència i el funcionament d'una entitat en dificultats. El 14 d'octubre, el govern va aprovar la creació d'un únic fons i ahir va fer un altre pas per potenciar-lo. Això vol dir que els bancs, les caixes i les cooperatives de crèdit hauran d'aportar 800 milions d'euros suplementaris.

En concret, els bancs passaran d'una aportació del 0,6 per mil dels seus dipòsits a un mínim del 2 per mil, cosa que representa triplicar els desemborsaments. Les caixes contribuïen amb l'1 per mil dels dipòsits, i les cooperatives el 0,8 per mil. El consell de ministres també va aprovar passar el límit màxim d'aportació del 2 al 3 per mil. L'FGD disposa d'uns recursos de 6.500 milions, que augmentaran amb els anunciats 1.600 milions que ingressarà cada any a partir d'ara.

Un exemple per entendre les funcions de l'FGD és la subhasta de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM), que el Banc d'Espanya va retardar ahir fins a la setmana que ve. L'Estat vendrà l'entitat alacantina, presumiblement al Banc Sabadell, molt per sota del seu valor i amb pèrdues. Aquests costos els assumirà l'FGD. El Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) ja ha injectat 2.800 milions a la CAM.

D'altra banda, l'agència de qualificació Moody's va rebaixar ahir un esglaó (E+) la nota del Banc de València pel deteriorament del seu perfil creditici.

stats