CONSEQÜÈNCIES DEL PLA D'AUSTERITAT
Crònica 14/02/2012

El govern grec promet eleccions a l'abril

Grècia ja pot celebrar eleccions a l'abril. Mentre Atenes comptava ahir els danys de la protesta més violenta des del 2008, el govern provisional anunciava que la seva feina acabarà a finals de març .

Carme Colomina
3 min
POBRESA I DESOLACIÓ
 Un jove caminant ahir al matí davant la sucursal d'un banc cremada. Atenes es va llevar amb una lleu fumera dels edificis cremats.

BARCELONA.El nou pla d'austeritat grec naixerà amb un canvi polític. És l'última conseqüència d'un cap de setmana que ha trasbalsat l'estabilitat política i social grega. La violència viscuda als carrers d'Atenes i en altres grans ciutats del país contra un pla de retallades que compta amb el rebuig del 79% de la població, segons les enquestes, va accelerar ahir la fi del govern tecnocràtic de l'economista Lukàs Papadimos. "La feina d'aquest govern acaba a finals de març", anunciava en una compareixença davant la premsa el portaveu governamental Pantelis Kapsis. Queden per davant tres setmanes "infernals", reconeixia el portaveu.

El líder del partit conservador Nova Democràcia, Andonis Samaràs, reclamava des de feia temps aquesta convocatòria. El govern tecnòcrata va arribar al poder a la tardor amb la promesa de celebrar unes eleccions al febrer, que ja havien estat ajornades.

"Em sembla un moviment per recuperar la calma de la població, per rebaixar la ràbia", declarava ahir a l'ARA Mikhalis Spourdalakis, professor de ciència política de la Universitat d'Atenes. "Estem parlant de reformar a fons tota la societat, i per a això cal un govern fort", argumentava Spourdalakis. "Si fem cas de les enquestes no sortirà cap majoria clara d'aquestes eleccions".

Nous equilibris

La votació del pla d'austeritat al Parlament grec ha alterat el mapa polític. La impopularitat de les mesures va provocar dimissions a l'executiu i expulsions de més d'una quarantena de diputats rebels del Pasok i de Nova Democràcia -les formacions del govern-, que es negaven a votar a favor del pla. És la primera vegada en la història parlamentària de Grècia que tants diputats són expulsats de cop.

Aquest càstig polític sense precedents ha fet que cap partit de la cambra tingui en aquests moments una majoria suficient, "per això és inevitable convocar eleccions", segons l'anàlisi del cap de política del diari Athens News . També hi haurà una limitada remodelació de l'executiu per cobrir les baixes que van deixar els cinc ministres dimissionaris.

La fi del govern tecnòcrata grec sembla a tocar. Abans, però, el primer ministre, Lukàs Papadimos, vol deixar-ho tot ben lligat. L'executiu va exigir ahir a tots els líders de les forces polítiques del Parlament que deixin per escrit que es comprometen a aplicar el pla d'austeritat. Tenen fins demà dimecres per presentar el document. És la penúltima condició de la llarga llista imposada per Brussel·les per desbloquejar el pagament dels 130.000 milions d'euros del segon rescat. L'última de les exigències continua oberta. Decidir d'on es retallaran 325 milions d'euros més, que l'eurozona considera imprescindibles per beneir la nova tanda d'austeritat grega.

Després de la batalla

Atenes es va llevar ahir amb una fina pluja i una lleu fumera dels edificis que havien cremat durant la matinada. La plaça Sintagma i tots els carrers del voltant eren plens de rocs i vidres. L'aire encara feia olor de gasos lacrimògens. De bon matí, els bombers remullaven els edificis fumejants i els equips de neteja van escombrar ràpidament la runa. El balanç: 150 botigues saquejades, 130 detinguts, 45 edificis cremats, entre els quals hi ha el cinema Attikon, un edifici neoclàssic del 1870 i una de les joies de la vida cultural de la capital. Un taxista que acompanya uns turistes entre tanta runa es disculpava per "com està Grècia".

Un "Sí, a sang i foc" titulava a la portada el diari grec Ta Nea . El caos que ahir s'escampava pels voltants del Parlament és el missatge més clar per al futur govern que surti de les urnes sobre com serà de difícil aplicar tanta austeritat.

stats