EUROPA DE L'EST
Crònica 24/12/2011

El govern hongarès aprova una reforma electoral a mida

Nicholas Kulish
3 min
LA POLICIA S'EMPORTA ELS DIPUTATS ECOLOGISTES  La policia va detenir ahir nou diputats del partit verd LMP (a la foto, Katalin Ertsey) que es van encadenar al davant del Parlament per denunciar la retallada democràtica. També va ser detingut  l'ex-primer ministre socialista Ferenc Gyurcsány quan es va interessar pels manifestants.

THE NEW YORK TIMES / BUDAPESTDesprés de menys de dos anys com a diputada, Timea Szabo es veu impotent mentre el partit de centredreta Fidesz, del primer ministre, Viktor Orbán, acapara poder emparat en la seva majoria parlamentària de dos terços. Orbán ha reforçat el seu control sobre els mitjans de comunicació i els tribunals, ha redibuixat les circumscripcions electorals en benefici propi -ahir mateix- i ha posat sota control el Tribunal Constitucional. L'1 de gener entra en vigor la nova Constitució "majoritària", escrita i ratificada per Fidesz.

"Estan preparant el funeral de la República d'Hongria", denuncia Szabo, de la petita formació d'esquerra verda La Política pot ser Diferent (LMP en hongarès). "La democràcia aquí no s'està morint d'un sol gran atac, sinó a base de petites retallades", diuen els crítics, que sumades fan un cop d'estat a càmera lenta. I en la seva deriva cap a un govern autoritari, basada en el descontentament popular per la paràlisi política i en una opinió pública preocupada principalment per la crisi econòmica, Hongria s'erigeix com un referent potencialment preocupant per a altres països de l'Europa de l'Est que viuen conflictes i també tenen una escassa tradició democràtica.

Fidesz s'afanya a utilitzar la seva àmplia majoria al Parlament per aprovar una onada de lleis abans que la nova Constitució entri en vigor, un impuls que els detractors consideren que ampliarà el poder aclaparador d'Orbán, un polític veterà que va començar la seva carrera oposant-se al règim comunista, que es va començar a debilitar als anys 80.

Homes lleials al partit estan acaparant mandats de 9 a 12 anys de durada al capdavant de poderoses institucions com l'Oficina del Ministeri Públic i l'Oficina d'Auditoria de l'Estat. L'edat de jubilació dels jutges puja de 62 a 70 anys i s'ha modificat el sistema d'accés per assegurar la ràpida ascensió dels candidats del govern. Dimarts el Consell de Mitjans de Comunicació va amenaçar de començar un procés per tancar Klubradio, una emissora propera a l'oposició.

"Estem davant la destrucció sistemàtica de pesos i contrapesos en el govern", lamenta Peter Hack, diputat i professor de dret a la Universitat Eötvös Loránd de Budapest.

Constitucional lligat

El Tribunal Constitucional ha revocat aquesta setmana alguns articles de la polèmica llei de mitjans de comunicació i ha introduït canvis en el Codi Penal i en la llei que regula les Esglésies, però el marge d'acció del Tribunal també queda limitat en el nou text constitucional.

Els representants del Fons Monetari Internacional i la Comissió Europea van abandonar la setmana passada les negociacions sobre els ajuts perquè Hongria pugi afrontar el seu elevat deute després que el govern anunciés que vol reduir la independència del Banc Central.

El nivell d'antagonisme en la política hongaresa va augmentar significativament a partir del setembre del 2006, quan les emissores de ràdio van emetre un enregistrament filtrat de Ferenc Gyurcsány, el primer ministre socialista, que va admetre que havia mentit a l'opinió pública sobre la greu situació de l'economia abans de les eleccions.

Abans que l'austeritat es convertís en el sant i senya a Grècia, Irlanda i Espanya, el govern hongarès va retallar el 2007 llocs de treball de funcionaris i va augmentar impostos i taxes per intentar controlar el dèficit. Es van alçar barreres d'acer que envoltaven l'edifici del Parlament per protegir-lo de desenes de milers de manifestants.

El descontentament per les retallades i el discurs de Gyurcsány ha ajudat a alimentar l'ascens del partit nacionalista i antisemita Jobbik. El 2010, Jobbik, que fins aleshores havia estat un grup marginal, va obtenir gairebé el 17% dels vots a les eleccions legislatives.

No obstant, el principal beneficiari de la indignació dels votants amb els socialistes és Fidesz, que va obtenir una important majoria de dos terços al Parlament -prou per aprovar reformes constitucionals i fins i tot una nova Constitució completa sense els vots dels partits de l'oposició.

stats