Crònica 30/03/2011

El govern japonès estudia nacionalitzar Tepco

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El govern japonès estudia nacionalitzar Tepco

Quin és el futur d'una companyia que ha portat el Japó a la crisi més greu des de la Segona Guerra Mundial? Tokyo Electric (Tepco), l'empresa que gestiona la central de Fukushima, ha caigut en picat a la borsa i les seves accions són les més baixes des de fa 47 anys. Davant d'un present més que funest, el govern japonès ha manifestat que estudia nacionalitzar la companyia. Ho va anunciar ahir el ministre nacional d'Estratègia, Koichiro Gemba, durant una roda de premsa, i va afegir que Tepco no pot assumir tota sola el cost d'arreglar els reactors fisurats i compensar les pèrdues al mateix temps.

"La gent està tan enfadada amb l'empresa que l'enrabiada no els passarà si el govern només injecta diners i permet que continuïn dirigint-la els mateixos directius", deia ahir a Reuters un representant d'una companyia financera japonesa que prefereix no dir el seu nom per evitar ferir sensibilitats.

Tepco genera un terç de l'electricitat del país, la suficient per donar energia a tot el Regne Unit. L'empresa s'enfronta a haver de pagar unes indemnitzacions milionàries amb la suma de no poder generar electricitat en anys. "Hi ha poques possibilitats que Tepco continuï tal com està ara", deia ahir una altra font del govern que no vol revelar el seu nom.

No és d'estranyar la proposta si es té en compte que el president de la companyia no ha comparegut des de fa una setmana. L'última vegada que es va veure Masataka Shimizu, de 66 anys, va ser el 13 de març, dos dies després del terratrèmol, quan va donar la cara per demanar disculpes als afectats per la crisi nuclear. Segons fonts properes a la companyia, hauria patit una "petita malaltia" a causa de l'impacte de la notícia.

Però la descoordinació i les discrepàncies entre el govern i Tepco són evidents si es té en compte que el mateix primer ministre, Naoto Kan, va acusar la companyia de no informar amb prou transparència ni celeritat de la crisi nuclear.

stats