RELLEU POLÍTIC
Crònica 03/09/2011

El nou govern nipó aposta per accelerar la reconstrucció

Iris Mir
3 min
Un "home ordinari", de primer ministre Durant la campanya, el nou primer ministre nipó, Yoshihiko Noda, s'ha presentat com un home ordinari sense gaires recursos econòmics i sense estil. També ha dit que és conscient que el seu aspecte no és la seva millor carta de presentació.

PequínEl Japó és un país conegut per l'ordre i la higiene, amb una societat treballadora, obedient, metòdica i jeràrquica. A l'esfera política, en canvi, el lideratge és volàtil i hi regna la inestabilitat. Des que el reformista ex-primer ministre, Junichiro Koizumi, del Partit Liberal Demòcrata (PLD), va deixar el poder el 2006, el país nipó ha viscut sis canvis de primer ministre en 5 anys. L'últim ha estat a principis de setmana, quan Yoshihiko Noda, de 54 anys i exministre d'Economia, s'ha erigit en primer ministre i president del Partit Demòcrata (PD).

El nou líder nipó ha ocupat els titulars de la premsa internacional i nacional i ha destacat més per l'aparença i la personalitat que per la seva agenda. No per una qüestió d'excepcionalitat, a la qual Koizumi, carismàtic i amant del heavy metal , tenia acostumada l'opinió pública, sinó per la intenció de Noda de destacar la seva qualitat d'home ordinari. En una campanya que podria semblar més de difamació en lloc d'una estratègia intel·ligent per assolir el lideratge del país, Noda assegurava: "Sóc un home ordinari sense gaires recursos econòmics, sense estil i conscient que el meu aspecte no és la meva millor carta de presentació".

Els japonesos reclamen un líder que reaccioni amb la fermesa que va demostrar la societat nipona quan al març el catastròfic terratrèmol i el tsunami van arrossegar el país a la pitjor crisi des de la Segona Guerra Mundial. Una crisi que va obligar l'antecessor de Noda, Naoto Kan, a dimitir després de 15 mesos al poder. "Els japonesos es van guanyar el respecte de la societat mundial quan van demostrar paciència i resistència després del terratrèmol, però es perd credibilitat si la persona que lidera el país canvia constantment", assegurava un ciutadà japonès en unes declaracions al rotatiu nipó Japan Times .

Conscient que la qüestió de la reconstrucció de les àrees afectades pel terratrèmol és crucial per guanyar-se el suport de la població, en la seva primera roda de premsa Noda va assegurar ahir que la gran missió del nou executiu és "accelerar el procés de reconstrucció del país". El nou govern també haurà de respondre a les preocupacions de la població sobre els perills de l'energia nuclear, com decidir què fer amb la planta afetada de Fukushima.

Aquestes qüestions ja estaven damunt la taula amb Kan, més partidari de ser cautelós amb l'ús de l'energia nuclear després de les catastròfiques conseqüències del tsunami. Noda, en canvi, ha confirmat que té intenció de reactivar els reactors nuclears de Fukushima un cop els controls de seguretat ho permetin i sempre que les comunitats locals hi estiguin a favor.

Cohesionar el seu propi partit

Enmig de qüestions tan sensibles, la humilitat, doncs, s'ha convertit en la millor carta de Noda per intentar restablir la confiança d'un país en què els primers ministres pateixen contínues crisis de popularitat. Per aconseguir-ho, Noda haurà de centrar-se a buscar el consens en el seu partit i posar fi a les divisions internes sorgides per una poderosa facció liderada per l'influent Ichiro Ozawa, que ha vist com el seu candidat, Banri Kaieda, perdia el lideratge del partit.

Noda també haurà de treballar per evitar tensions amb l'oposició, el PLD derrotat després de 50 anys de lideratge pràcticament ininterromput. Conservador i partidari de reformes econòmiques dràstiques per fer front a un Japó que arrossega un deute públic que arriba al 200% del seu PIB, el nou primer ministre té com a màxima prioritat "assolir un equilibri entre les reformes fiscals i el creixement econòmic". Noda aposta per accions com doblar els impostos per reformar el sistema de seguretat social i, alhora, afavorir la reconstrucció de les zones afectades pel desastre natural.

Tot i que decisions com aquestes puguin ser fàcilment impopulars, Noda es presenta com un primer ministre conciliador amb un perfil una mica especial, ja que no prové d'una família involucrada en la política, en un país com Japó, en el qual el llinatge es té molt en compte.

L'ex-primer ministre Koizumi és recordat per com liderava el país amb el seu carisma. Noda ha estat trencador, deixant de banda l'afany de protagonisme, per ser un líder que presenta l'altra cara de la moneda: l'excés d'humilitat. Una qualitat que s'espera que retorni el rumb al país nipó i posi fi als continus canvis de primer ministre.

stats