Publicitat
Publicitat

El govern basc vol retallar 100 milions en despeses de personal

El govern basc va plantejar ahir una sèrie de mesures de retallada de despeses en el personal de l'administració autonòmica amb què vol estalviar més de 100 milions d'euros el 2012, unes iniciatives que han estat rebutjades per tots els agents socials.

En concret, la proposta de contenció de la despesa es basa en la supressió de totes les primes per jubilació voluntària, la suspensió del contracte relleu que podria afectar 365 persones i l'eliminació de l'opció a pròrroga en el treball en complir els 65 anys. Amb aquesta última mesura el govern basc vol que no es cobreixin els llocs de treball que quedin vacants per jubilació, tot i que reconeix que no totes les places es poden amortitzar. També proposa suprimir els complements per incapacitat transitòria, que actualment són del 100% en tots els casos, i planteja mantenir-los només per als de baixa per accident laboral. En els deu primers mesos de l'any s'han produït més de 48.000 baixes, amb un cost total de 43,8 milions.

De la mateixa manera, l'executiu basc va plantejar la suspensió de les substitucions per cobrir vacants, excepte en determinats llocs. A més, pretén continuar amb la lluita contra l'absentisme, que ha passat del 6,1% el 2008 al 5,5% aquest any, frenar la interinitat amb la convocatòria d'ofertes públiques d'ocupació i reduir l'externalització de serveis, de manera que s'utilitzin preferentment els mitjans propis.

Aquestes mesures les va presentar l'executiu en la primera reunió de la Mesa General de Negociació de l'Administració Pública i van ser rebutjades frontalment pels sindicats, que reclamen una nova política fiscal per mantenir el serveis públics i van xifrar en un 12% la pèrdua del poder adquisitiu dels funcionaris a finals de l'any. Tanmateix, el viceconseller basc de Funció Pública, Juan Carlos Ramos, va qualificar de "dialogant" la seva actitud, "molt allunyada del que estan fent altres administracions", com "el model de retallada català o el del PP en les comunitats on governa i retalla".

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT