Crònica 15/11/2011

El govern tecnocràtic grec es compromet amb l'austeritat

El nou primer ministre grec, Lukàs Papadimos, no tindrà període de gràcia. Abans que el Parlament el ratifiqui demà ja l'han advertit els òrgans internacionals, els sindicats i l'oposició conservadora.

Cristina Mas
2 min
El govern tecnocràtic grec es compromet amb l'austeritat

Barcelona.Impulsar una reforma fiscal, continuar amb les privatitzacions i retallar el sector públic són les receptes del nou primer ministre grec, l'economista Lukàs Papadimos, que ahir va pronunciar el seu primer discurs al Parlament d'Atenes. "L'única opció és continuar dins de l'euro", va assegurar. Dimecres els diputats han de ratificar el nou govern tecnocràtic, fruit de l'acord entre socialistes del Pasok i conservadors de Nova Democràcia i una formació populista.

Papadimos va advertir que les reformes estructurals que li exigeixen els seus creditors són massa ambicioses per als cent dies de govern que li ha concedit l'acord entre els dos principals partits del país, amb l'horitzó d'eleccions al febrer. El seu govern, que a les enquestes té el suport del 75% de la població, succeeix el de Iorgos Papandreu, que la setmana passada va deixar el càrrec davant les pressions dels mercats i els líders europeus contra el seu anunci d'un referèndum sobre l'euro.

El nou primer ministre i exvicepresident del Banc Central Europeu (BCE) va posar com a prioritat complir les condicions de la troica i va assegurar que tancarà l'any amb un dèficit públic del 9% del PIB.

Samaràs no signa l'acord de la UE

Els conservadors de Nova Democràcia, que sempre s'han oposat a les reformes que reclama Brussel·les, se'n van tornar a desmarcar ahir. El seu líder, Andonis Samaràs, va negar-se a signar una carta comprometent-se amb les mesures, com exigeix Brussel·les. Samaràs va negar que el gabinet de Papadimos sigui "un govern de coalició: "No tenim els mateixos objectius".

El nou govern també s'ha d'enfrontar a l'oposició del carrer. Adedy, el poderós sindicat de la funció pública, ha convocat per avui una aturada de tres hores. "No podem seguir pel camí que dicta la troica, que és el de més retallades salarials i dels nostres drets. Aquesta política no ens ha servit per sortir del forat, al contrari, ens ha enfonsat en una recessió més gran que està destruint l'economia i causa un retrocés de dècades en les condicions de vida", explicava a l'ARA Vassilis Xenakis, portaveu del sindicat.

"Papadimos es veurà forçat a afrontar el problema de la legitimitat política -deia ahir Nick Malkoutzis, editorialista el diari grec Ekathimerini-. Per tot el seu coneixement econòmic i financer, serà el líder no electe d'un govern que té el suport poc entusiasta de dos partits que, com a molt, a les pròximes eleccions podrien arribar al 50% de vots. Aquest dèficit democràtic serà un instrument de mobilització per als que s'oposen a l'acord pel nou pla de rescat".

stats