Crònica 07/06/2011

Els governs d'esquerres són l'excepció a la Unió Europea

C. Mas / M. Vidal
2 min

BARCELONA.Europa s'entrega a la dreta per sortir de la crisi econòmica. Amb la victòria de Passos Coelho a Portugal, la dreta (conservadora o liberal) governa o governarà a 22 països dels 27 de la Unió Europea. Només a cinc països -Espanya, Grècia, Àustria, Eslovènia i Xipre- es mantenen els governs d'esquerres o progressistes (en el cas d'Àustria, en coalició amb la dreta), perduts en el debat sobre les receptes per a la represa econòmica. És un escenari polític mai vist des de la Segona Guerra Mundial.

"Podria ser que ara estiguéssim al pic de l'alça de la dreta a Europa -va explicar ahir Cristina Gallach des del Consell de la UE- i que el tombant el puguin fixar les eleccions presidencials a França l'any que ve, en què està per veure si Nicolas Sarkozy continuarà a l'Elisi", va assegurar.

Des que l'any 2009 els socialistes van accedir al poder a Grècia, totes les eleccions legislatives les han guanyat forces conservadores. Els últims anys han caigut els governs progressistes de Bulgària, Romania, Hongria i Lituània.

L'escenari actual és ben diferent del de fa sis anys. Aleshores governaven el Partit Laborista al Regne Unit, amb Tony Blair i Gordon Brown al 10 de Downing Street; el Partit Socialdemòcrata a Alemanya, amb Gerhard Schröder com a canceller, i el Partit Democràtic a Itàlia, amb Romano Prodi com a primer ministre, encara que fos només per un parell d'anys.

Els conservadors governen al Regne Unit i a Alemanya, en els dos casos actualment amb els suport dels liberals. A Itàlia es va imposar de nou Silvio Berlusconi l'any 2008 amb el suport de la Lliga Nord.

Diumenge va ser Portugal i poc abans havia estat Finlàndia, on, a més, es va repetir un altre dels fenòmens electorals que també s'està repetint en les últimes cites a les urnes: l'alça dels partits d'ultradreta. Un sorgiment amb força que porta molts partits conservadors a radicalitzar el seu discurs.

Càstig al poder

"Més que acceptar l'argument que l'electorat es refugia en valors conservadors en temps de crisi -assenyalava ahir Pere Vilanova, catedràtic de ciència política de la Universitat de Barcelona-, jo m'apunto al raonament que la crisi castiga el govern que hi ha al poder, sigui del color que sigui".

La dreta europea també ha patit alguns revessos electorals, sobretot aquests últims mesos. A Itàlia, Berlusconi acaba de perdre algunes alcaldies emblemàtiques com la de Milà i Nàpols. A Alemanya, el partit de la cancellera, Angela Merkel, ha vist fa poc com el seu feu tradicional, el land de Baden-Württemberg, passava a mans dels Verds, que han fet coalició amb els socialdemòcrates. Això mentre a França Nicolas Sarkozy s'enfronta a unes enquestes que posen en dubte la seva reelecció com a president l'any que ve. S'haurà de veure l'impacte del processament als EUA de Dominique Strauss-Kahn, que era l'esperança blanca dels socialistes francesos.

stats