INFRAESTRUCTURES
Crònica 22/09/2011

Els governs de l'arc mediterrani mostren a Brussel·les la seva unitat

Els presidents de Catalunya, el País Valencià, Múrcia i les Illes Balears es van citar ahir a Brussel·les per pressionar la Comissió Europea perquè situï el Corredor Mediterrani entre les seves prioritats.

Laia Forès
2 min
Valcárcel, Fabra, Mas i Bauzá van fer ahir front comú per reclamar  la prioritat de l'eix ferroviari mediterrani.

Brussel·les."Ens estem jugant el nostre futur". La frase, pronunciada ahir pel president de la Generalitat, Artur Mas, resumeix la importància del Corredor Mediterrani per a Catalunya. Mas i els presidents de les Balears, el País Valencià i Múrcia van tornar a fer front comú ahir a Brussel·les per reclamar a la Comissió Europea (CE) que consideri el projecte una infraestructura prioritària. Brussel·les anunciarà el 19 d'octubre si inclou l'eix mediterrani a la Xarxa Ferroviària Central Transeuropea. Això donaria un enorme impuls polític i econòmic al projecte.

La decisió final està en mans de l'executiu comunitari, però Brussel·les es guia per les recomanacions i compromisos dels governs. No es considerarà prioritari un projecte si no hi ha garanties que es construirà en el termini establert. I és aquí on hi ha els problemes amb el Corredor Mediterrani. L'executiu espanyol no s'ha compromès amb Brussel·les a finançar tot el traçat abans del 2030. "El govern espanyol utilitza un doble llenguatge: a Espanya diuen que donen suport a l'eix, però a Brussel·les no s'hi comprometen", assegura Joan Amorós, secretari general de la plataforma empresarial impulsora del projecte, Ferrmed.

De fet, a l'acte que es va celebrar ahir a la capital comunitària per reclamar que l'eix es declari prioritari no hi va assistir cap membre enviat pel ministeri de Foment. L'absència no era casual. Madrid no vol aixecar susceptibilitats perquè també avala el gran competidor de l'eix mediterrani, el corredor central que passa per Madrid. En moments de crisi, sembla poc probable que l'executiu espanyol pugui finançar els dos eixos, tot i que el discurs oficial continua sent de suport als dos projectes. L'eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, considera que l'actitud del ministre José Blanco respon a allò del "cafè per a tothom", sobretot ara que vénen eleccions.

El ministre de Foment anunciava la setmana passada que Brussel·les declararà prioritari l'eix mediterrani el 19 d'octubre, però la portaveu comunitària de Transports, Helen Kearns, va deixar clar ahir que "la decisió encara no s'ha pres". Si la CE l'inclou en la xarxa d'infraestructures prioritàries, entre un 10% i un 30% del Corredor Mediterrani estarà finançat per fons comunitaris, segons els càlculs que ha fet Ferrmed.

Els presidents de les comunitats autònomes mediterrànies han deixat de banda les seves diferències polítiques per fer pinya a Brussel·les. Ahir es van estrènyer la mà amb força per fer-se la foto tots junts. El president de la Generalitat va considerar que, tot i la crisi econòmica, el Corredor Mediterrani s'ha d'impulsar. "Els recursos són molt escassos i precisament per això s'han d'invertir millor que mai", va assegurar Mas.

stats